Actiunile altor cinci companii din SUA vor incepe sa fie tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in cursul acestei saptamani, in total numarul titlurilor americane urmand sa ajunga la zece. Cum arata insa, din perspectiva investitorilor obisnuiti, companii precum Apple si Bank of America puse fata in fata cu SIF-urile, Petrom sau Fondul Proprietatea?

Randamente 2012 – Actiunile romanesti sunt campioane


In acest an, cele mai importante zece companii listate pe BVB arata mai bine decat cele 10 actiuni americane aduse pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) de pe BVB. Titlurile romanesti au adus investitorilor castiguri in medie de 23,5%, fata de 13,7%, randamentul mediu al celor din SUA.

(click si zoom pe imagine pentru o vizualizare mai buna)

Investitorii care au avut la inceputul acestui an actiuni Banca Transilvania (TLV) au obtinut cele mai mari randamente (peste 43%), in vreme ce pe bursa americana titlurile Apple si Bank of America au crescut cu 39,5%, respectiv 33,4%.

In schimb, Google inregistrat cea mai slaba evolutie, actiunile gigantului IT fiind in coborare cu peste 10%.

Randamente in ultimii cinci ani – Pe termen lung, titlurile americane au reprezentat solutia


Daca in privinta evolutiilor din acest an investitorii romani se pot declara multumiti cu randamentele aduse de companiile locale, pe termen lung, cele zece actiuni americane de pe BVB au lasat cu mult in urma alternativele din piata locala. Astfel, din luna mai 2007 si pana in prezent, adica intr-o perioada dominata in cea mai mare parte de problemele cauzate de criza financiara globala, actiunile Apple au reusit sa urce cu un uimitor 400%, in vreme ce McDonald’s, cel mai mare lant de restaurante fast food din lume, a castigat aproape 90%.

Asa cum este usor de inteles, bancile americane JPMorgan Chase si Bank of America au avut cel mai mult de suferit in acest interval (scaderi de 20%, respectiv 85%). In schimb, surprinde scaderea de 25% inregistrata de compania farmaceutica Merck & Co in ultimii cinci ani, avand in vedere ca titlurile acesteia sunt considerate defensive si, in mod normal, ar trebui sa ofere investitorilor o alternativa pentru plasarea banilor in periaodele de recesiune.

De cealalta parte, actiunile romnesti au inregistrat adevarate prabusiri in ultimii cinci ani, acestea depasind in unele cazuri 60%.

Dividende mai mari in Romania

Pentru investitorii romani un randament al dividendelor cuprins intre 5 si 8% este adesea considerat mediu, daca nu chiar mic. In SUA insa, aceste castiguri sunt rareori intalnite, cel mai mare randament adus de cele zece actiuni analizate abia ajungand la 4,3% (cazul Merk & Co).
Pe plan local, SIF-urile isi vor rasplati actionarii cu sume considerabile (o buna parte rezultate din vanzarea actiunilor BCR), care genereaza castiguri de pana la 24%.

Motivele pentru care companiile americane nu ofera castiguri impresionante din perspectiva dividendelor sunt diverse. In unele cazuri o buna parte din profituri sunt reinvestite in companii sau nu sunt distribuite actiunarilor din motive de fiscalitate.

Un exemplu in acest sens este Apple, companie cu lichiditati estimate la 100 mld. dolari, care de ani buni nu plateste dividende dintr-un motiv simplu: mai bine de jumatate din lichiditati sunt detinute de subsidiarele internationale, iar in cazul in care acesti bani ar fi repatriati, sumele s-ar supune unei taxe de 35%, impusa de Guvernul SUA.

Indicatorul PER – Companiile romanesti mai “ieftine”, dar cat de mult conteaza acest lucru?


Indicatorul PER (Price to Earnings Ratio) este adesea folosit pentru a determina daca o companie este subevaluata sau supraevaluata in piata. Practic, acesta arata cat de mult plateste un investitor pentru fiecare leu (sau dolar) de profit al unei companii, impartind pretul actiunii la profitul net pe actiune.

Cele zece actiuni romanesti au in medie un PER 11,5, fata de 14 in cazul titlurilor americane. De notat ca aceasta comparatie este relevanta doar intr-o anumita masura, avand in vedere ca PER-urile difera in functie de industrie, iar in cazul actiunilor romanesti luate in calcul majoritatea fac parte din sectorul financiar.

Totusi, avand in vedere cele doua medii, se poate spune ca actiunile romanesti sunt usor subevaluate. SIF-urile sunt cele mai “ieftine” actiuni locale, in vreme ce in randul titlurilor americane, Bank of America si JPMorgan Chase au cele mai mici PER-uri.

Sursa imagine: sxc.hu
Sursa date: Companiile, BVB, Yahoo! Finance, Intercapital Invest, Bloomberg
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri