Depozitarul Central a semnat astazi, la Frankfurt, acordul de aderare la platforma pan-europeana de decontare Target2Securities, dezvoltata de Banca Centrala Europeana. Institutia de decontare a pietei de capital romanesti face parte din primul val de depozitari ce vor fi integrati in platforma estimata sa devina functionala in 2015.
“Depozitarul Central este primul depozitar din Europa Centrala si de Est care a semnat, acum 3 ani, un memorandum de intelegere si acum semnam acordul cadru de aderare, facand parte din primul val de tari ce vor adera la aceasta platforma. Odata cu integrarea in platforma, vom putea oferi importante beneficii financiare clientilor nostri, costurile de back-office si decontare vor scadea si acestia vor avea un singur punct de acces in regiune”, a declarat Tanasoiu, la conferinta gazduita de BCE, cu prilejul semnarii acordului.

Directorul Depozitarului Central a subliniat necesitatea alinierii regulilor si regulamentelor la nivel european si ajutorul pe care aceasta aderare il va avea in atragerea investitorilor straini si cresterea lichiditatii.

Decontarea tranzactiilor prin T2S se va face exclusiv in euro, Banca Nationala a Romaniei urmand sa aiba un rol important in integrarea decontarilor. Teoretic, termenul de aderare a Romaniei la moneda unica este tot 2015.

In prezent, Depozitarul Central are legaturi cu 18 institutii similare din tari de pe 3 continente. Tanasoiu a mai spus ca sistemul Target2Securities va incepe sa fie testat in Romania din anul 2014, urmand sa se faca studii de fezabilitate si analize a comisioanelor si costurilor.

“Vom oferi clientilor posibilitatea de a beneficia de avantajele noii realitatii post-trading din UE. Astfel, piata de capital romaneasca va putea deveni un centru financiar reprezentativ in regiune”, a conchis Tanasoiu.

Jean–Michel Godeffroy, presedintele programului TARGET2 Securities si reprezentant al Bancii Centrale Europene a deschis evenimentul organizat de BCE, la Frankfurt. Oficialul a subliniat efectele pozitive ale reducerii comisioanelor de decontare, dupa integrarea in Target2Securities, un ajutor important, mai ales in contextul crizei actuale. „Speram ca prima tranzactie sa fie decontata prin T2S in iunie 2015”, a declarat Godeffroy.

Acordul cadru a fost semnat de Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central, si Mario Draghi, presedintele Bancii Central Europene (BCE).

Romania a fost prima tara non-euro care a primit avizul BCE de a adera la T2S in primul val. Primele tari care vor semna astazi memorandumul sunt Germania, Grecia, Spania, Luxemburg, Italia, Belgia, Danemarca si Romania.

Ce este Target2Securities


Platforma Target2Securities (T2S) este dezvoltata de Eurosistem (Banca Centrala Europeana si cele 17 banci central din zona euro) si are termen de lansari vara anului 2015. Scopul platformei este sa imbunatateasca infrastructura post-tranzactionare, sa inlature granitele decontarii si sa inlesneasca schimburilor transfrontaliere.

Cea mai importanta urmare va fi scaderea importanta a costurilor pentru decontarea tranzactiilor transfrontaliere. In prezent, costurile de decontare in Europa ajung pana la 60 eurocenti/tranzactie, in timp ce in SUA acestea sunt in jur de 10 centi. Dupa adoptarea pltformei T2S, costurile sunt estimate sa scada cu circa 90%, un nivel mediu urmand sa fie in jurul la 15 eurocenti/tranzactie.

Conectarea depozitarilor centrali la sistemul de decontare pan-europeana Target 2 Securities se va desfasura in trei etape distincte. Sistemul este programat sa devina operational pe data de 22 septembrie 2014, iar ultima etapa de migrare este estimata a avea loc inainte de sfarsitul anului 2017.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri