Dupa ce s-au luptat impreuna pentru eliminarea obligatiei investitorilor de pe Bursa de a depune la Fisc declaratia 225, prin care se declara castigurile in fiecare trimestru, brokerii si administratorii fondurilor de investitii au ajuns sa aiba pareri diametral opuse despre cea mai recenta modificare a Codului Fiscal, pe care Guvernul vrea sa o faca.
Obligatia investitorilor de a-si determina castigul sau pierderile nete din fiecare trimestru si raportarea acesteia catre institutiile statului in vederea colectarii impozitului va reveni firmelor de bokeraj prin intermediul carora acestia tranzactioneaza, sau administratorilor fondurilor de investitii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta in vederea modificarii Codului Fiscal. De asemenea, va fi introdusa si retinerea unui impozit anticipat de 16% pe tranzactiile cu profit.

Pe scurt, casele de brokeraj, obisnuite sa lucreze in general cu jucatori care investesc direct si care speculeaza de la o zi la alta tendintele pietei, se tem ca ar putea sa isi piarda clientii, din moment ce acestia vor avea practic sume de bani importante blocate la fiecare tranzactie (pentru plata impozitului de 16%), asta chiar daca la final de an, in termeni neti, respectivii clienti ar putea sa inregistreze pierderi.

In schimb, administratorii fondurilor de investitii nu sunt atat de ingijorati din moment ce acestia investesc pe termen lung, fac foarte putine tranzactii si implicit nu trebuie sa plateasca cota anticipata decat in cazuri foarte rare, cand marcheaza in piata un profit.

Sefii fondurilor de investitii: Ati fi preferat sa mergem de 5 ori pe an la fisc sa platim un impozit de 60 de lei?


Sefii fondurilor de investitii se declara multumiti in primul rand de fapt ca se va reduce birocratia, din cauza careia acestia spun ca au pierdut mii de investitori in ultimii ani.

„Dupa ce a fost introdusa obligativitatea depunerii fiselor trimestriale, agentiile fiscului au fost luate cu asalt de investitori care gaseau functionari ce nu erau la curent cu formularistica si cu acest nou demers. Multi investitori s-au intors furiosi impotriva noastra, deoarece credeau ca noi am facut ceva si pentru prima data am avut discutii dificile cu acestia legate de formulare si gradul de discomfort generat de aceste documente. Multi investitori, de ordinul miilor, au decis sa iasa din fonduri”, a declarat, pentru wall-street.ro, Dragos Neacsu, directorul general si presedintele Erste Asset Management

Aceasta opinie este sustinuta in buna masura si de Radu Hanga, directorului general al BT Asset Management.

"Daca ne uitam in zona de fonduri de investitii, 99% din clienti sunt pe fondurile monetare si cele de obligatiuni, pentru acestia cel mai important este simplificarea sistemului birocratic. La 10.000 de lei investiti castigi 400 lei in prezent, din care impozitul este de 60 lei. Nu ai prefera sa fie retinut la sursa decat sa faci cinci drumuri pe an la Finante? Cei care vor investitii in fondurile mai riscante nu sunt clienti ca cei care investesc direct in piata, se uita pe termen mai lung si au mai putine operatiuni", a declarat pentru Mediafax, Radu Hanga.

Brokerii: Investitorii activi vor fi loviti. Modificarea impozitarii este mai daunatoare decat varianta actuala


De cealalta parte, reprezentantii caselor de brokeraj de pe Bursa se revolta si spun ca retinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier in profit ii va descuraja investitorii sa tranzactioneze si va incetini dezvoltarea bursei, si asa greoaie. Acestia recomanda revenirea la sistemul colectarii unei cote anticipate de 1%.

"Propunerea de modificare a prevederilor Codului Fiscal cu privire la modalitatea de impozitare a tranzactiilor cu titluri de valoare omoara piata de capital prin diminuarea numarului de investitori si reducerea rulajelor bursiere. Propunerea Ministerului Finantelor Publice este mai daunatoare pietei decat decat varianta actuala de impozitare. In prezent, se interpreteaza in mod eronat ca cea mai mare problema a investitorilor o constituie declaratiile trimestriale, insa retinerea anticipata a 16% din castigul pe tranzactie va avea consecinte dezastruase", a declarat PR-ul Tradeville, Victor Stanila, intr-un comunicat de presa.

Tradeville a realizat o simulare a efectelor noii propuneri asupra clientilor sai, pornind de la datele inregistrate in 2011 asupra carora a fost aplicata o cota de impozitare de 16% pe fiecare tranzactie castigatoare. In urma unei analize a tranzactiilor derulate prin Tradeville, se poate constata ca se poate ajunge pana la situatii tragice in care valoarea impozitului pe care l-ar plati anticipat depaseste valoarea portofoliului, ceea ce inseamna ca exista riscul ca unii investitori ar putea ramane fara bani de investit.

"Ca exemplu, un investitor care a realizat anul trecut tranzactii in castig de 67.398 lei, dar tot anul trecut a inregistrat pierderi de 62.245 lei, conform noii propuneri de impozitare ar plati statului 10.784 lei anticipat, in conditiile in care in sistemul actual are de platit numai 824 lei".

Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chis, considera ca retinerea anticipata a unei cote de 16% este o aberatie si spune ca cea mai buna metoda de colectare a impozitului era cea de dinainte de iulie 2010.

"Ne pun sa platim anticipat 16% pe tranzactii fara sa vada daca este profit sau pierdere pe an. Daca eu am un portofoliu de 200.000 de lei si sunt un speculator inrait pot face profit de 400.000 de lei si apoi in alte tranzactii pot sa pierd cei 400.000 de lei. Deci, la final de an eu as fi pe zero, insa statul imi ia impozit anticipat 64.000 de lei pentru profitul acela de 400.000 de lei, urmand sa mi-i dea peste doi ani", spune Chis, citat de Mediafax.

Sursa imagine: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri