Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, afirma ca exista disponibilitate din partea Ministerului Finantelor pentru a renunta la propunerea de impozitare pe fiecare tranzactie in castig, initiativa criticata de catre jucatorii din piata de capital.
"Am avut o intalnire in urma careia am retinut ca exista disponibilitate din partea lor (Ministerul Finantelor Publice - n.r.) sa modifice propunerile. Sa ramana prevederile de eliminare a declaratiilor trimestriale, iar pasul major este sa se plateasca impozitul anual pe net, nu sa se retina la sursa, pe tranzactie. Bursa de Valori Bucuresti a solicitat aceasta intalnire pentru a discuta pe tema modificarilor Codului Fiscal. Este necesara o deschidere mai mare si de sprijin pentru investitorii de retail, mai ales in contextul ofertelor de vanzare pe care statul le va derula la companii precum Romgaz si Hidroelectrica", a declarat Anghel, citat de Mediafax.

El s-a intalnit miercuri cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea si cu presedintele Asociatei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) Florin Pogonaru pentru a discuta propunerile de modificare a Codului Fiscal care vizeaza piata de capital.

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, investitorii vor fi scutiti de la depunerea declaratiilor fiscale trimestriale si de la plata trimestriala a impozitului pe profit, insa va fi introdusa retinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzactie in profit.

Intermediarii vor determina si castigul sau pierderile inregistrate de client intr-un an. Totodata, brokerii si administratorii de fonduri vor fi obligati sa isi informeze in scris clientii cu privire la profitul sau pierderea inregistrata, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a incheiat.

Proiectul de modificare a Codului fiscal este in dezbatere publica.

Conform sistemului actual de colectare a impozitului, fiecare investitor pe piata de capital este obligat sa calculeze, sa declare trimestrial castigul acumulat si sa plateasca, tot trimestrial, impozitul aferent. O alta declaratie este depusa pentru intregul an, in baza acesteia urmand sa se realizeze regularizarea.

Brokerii contactati de MEDIAFAX considera ca retinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier in profit ii va descuraja investitorii sa tranzactioneze si va incetini dezvoltarea bursei, si asa greoaie. Ei recomanda revenirea la sistemul colectarii unei cote anticipate de 1%.

Declaratiile trimestriale au fost introduse in iulie 2010, cand a fost adus la acelasi nivel si impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de detinere a titlurilor. Anterior, investitorii plateau impozit de 16% numai daca titlurile erau vandute in mai putin de un an, iar daca pastrau titlurile in portofoliu peste un an, se achita doar 1% din castig. Totodata, brokerii retineau o cota anticipata de impozit 1% pentru fiecare tranzactie.

Dupa iulie 2010, cand au fost introduse declaratiile trimestriale si a fost adus la acelasi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de detinere a titlurilor, rulajele pe bursa au scazut aproape la jumatate. Lichiditatea a mai revenit pe crestere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, cand a fost listat Fondul Proprietatea, care i-a stimulat pe investitori sa fie mai activi la tranzactionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri