Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,52%, contrar evolutiei burselor vest-europene, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa absenteze de la tranzactionare, iar operatiunile cu actiunile Fondului Priprietatea (FP) au acoperit 56% din lichiditate, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in stagnare, desi bursele vest-europene au revenit pe crestere, iar volumele de actiuni tranzactionate au continuat sa fie reduse. In urmatoarea ora, bursa locala a scazut, influentata de trecerea pietelor vest-europene pe rosu, dupa publicarea unor date si indicatori sub asteptari privind evolutia economiilor din zona euro.

Traiectoria pietelor externe s-a inversat apoi si cotatiile s-au mutat pe verde, insa piata de la Bucuresti a ramas pe scadere usoara, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse pentru majoritatea actiunilor.

"Odata cu stingerea ecourilor de la dividende usor-usor interesul a scazut pe piata, in timp ce pe pietele externe investitorii au devenit din ce in ce mai tensionati. Din pacate la noi situatia este mereu mai ampla, si se reflecta fie in scaderi agresive, fie in volume reduse. Razlet mai apare cate o tranzactie mai mare, dar care isi stinge repede efectul. Cred ca majoritatea investitorilor si-au format orizonturi de timp foarte scurte si asta nu face decat sa amplifice indecizia privind evolutia bursei", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,29% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,62%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,49%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare foarte apropiata de rulajul sedintei precedente, de 12,8 milioane lei (2,9 milioane euro).

"Atat timp cat nu se va ajunge la o solutie pe termen lung in ceea ce priveste Grecia si posibile alte state vizate, nu putem vorbi de o clarificare a situatiei pe piete. In ultimii doi ani de cand s-a declansat acest virus al falimentelor de stat, tot ce au putut face marile forte economice ale Europei a fost sa cumpere timp si mai putin sa vina cu solutii practice si de durata", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 7,1 milioane lei, si au asigurat 56% din rulajul bursei. Pretul acestor actiuni a scazut cu 1,2%, la 0,4841 lei.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat actiunile SIF Transilvania (934.000 de lei), Transelectrica (906.000 de lei), OMV Petrom (763.000 de lei) si SIF Muntenia (676.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 197.000 de lei, valoare cu 8% mai redusa decat rulajul de miercuri, de 214.000 de lei.

Actiunile Electroprecizia Sacele (ELZY) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 47.000 de lei, iar pretul a urcat cu 11,11%, la 3 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,5%, sustinute de ordinele de cumparare plasate de investitorii care au considerat ca scaderile din sedintele precedente au dus preturile destul de jos. Totusi, pietele sunt inca tensionate dupa publicarea unor indicatori economici sub asteptari in zona euro, precum si din cauza temerilor privind iesirea Greciei din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri