Avocatul Ioana Sfiraiala, actionar la FP, spune ca nu a contestat la Registrul Comertului inregistrarea deciziei AGA de la Fondul Proprietatea privind distribuirea de dividende, desi in urma cu doua saptamani FP a anuntat ca aceasta a contestat in instanta repartizarea profitului de anul trecut, scrie Mediafax.
"Nu am formulat cerere de interventie la Registrul Comertului Bucuresti impotriva hotararii Adunarii Generale a Actionarilor FP nr.10/25.04.2012 de «aprobare a repartizarii profitului net pentru anul financiar 2012» si de «aprobare a dividendului de 0,03854 lei/actiune», si ca atare aceasta hotarare nu a fost «blocata». Pe rolul Tribunalului Bucuresti nu exista la acest moment niciun fel de actiune impotriva platii dividendelor de catre Fondul Proprietatea actionarilor sai. Comunicatele (transmise de Fondul Proprietatea -n.r.) incearca sa induca in eroare actionarii Fondului Proprietatea si sa creeze panica printre actionari. «Se uita» insa a se preciza faptul ca, potrivit aceleiasi hotarari AGOA 20/25.04.2012, plata dividendelor urmeaza a se face incepand cu data de 29 iunie 2012", se arata intr-o informare transmisa de Sfiraiala Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Comisiei de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.

Fondul Proprietatea a anuntat in data de 10 mai ca Ioana Sfiraiala a initiat mai multe litigii pentru a bloca inregistrarea la Registrul Comertului a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor Fondului din 25 aprilie, inclusiv distribuirea de dividende.

"Administratorul Fondului informeaza actionarii ca inregistrarea hotararii aprobate in 25 aprilie 2012 pentru repartizarea profitului net si a distribuirii dividendelor pentru anul financiar 2011 reprezinta una dintre hotararile actionarilor pe care Ioana Sfiraiala incearca sa le blocheze prin intermediul acestor litigii noi. In consecinta, plata dividendelor poate avea loc numai dupa inregistrarea hotararilor actionarilor la Registrul Comertului", se arata intr-un comunicat transmis atunci de Fondul Proprietatea.

Potrivit unor rapoarte ulterioare transmise de FP, hotararea AGA pentru distribuirea dividendelor este contestata in dosarul 15963/3/2012.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat la 25 aprilie distribuirea unor dividende de 507,6 milioane lei (aproape 113,8 milioane euro), respectiv 93% din profitul inregistrat anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro). Valoarea bruta a dividendului este de 0,03854 lei/actiune, in crestere cu 21% fata de nivelul de anul trecut, de 0,03141 lei/actiune.

Avocatul Ioana Sfiraiala mentioneaza in informarea transmisa Bursei ca a initiat litigiile "neacceptand perpetuarea unei situatii de nelegalitate si abuz".

"Este regretabil modul in care persoane care se autointituleaza administratori ai Fondului ii considera pe actionari ca fiind «adversari» si construiesc o strategie de decredibilizare a acestora. Aceasta in conditiile in care, singurele mijloace la care am apelat au fost cele legale, neacceptand perpetuarea unei situatii de nelegalitate", afirma ea.

Sfiraiala a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a contestat in octombrie 2010 in instanta o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal, cu 30 de zile inainte de AGA.

Ea nu a contestat, insa, si AGA din aprilie 2011, cand s-a aprobat distribuirea de dividende din profitul din 2010.

Tribunalul Bucuresti a admis, pe 21 decembrie 2011, in parte o cerere a reclamantei. Instanta a dispus, atunci, anularea hotararilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor. Instanta a decis si anularea hotararii prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP, precum si a deciziilor actionarilor de revocare a Directoratului si de alegere a membrilor Comitetului Reprezentantilor.

La inceputul lunii martie Fondul Proprietatea a anuntat ca va face recurs la decizia instantei.
Actionarii Fondului Proprietatea au decis la 25 aprilie si ratificarea si adoptarea tuturor deciziilor adoptate in AGA de la preluarea mandatului de catre Franklin Templeton, in 2010, pana la 24 aprilie 2012.
La 14 mai, investitorii institutionali straini detineau 47,16% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii persoane juridice inregistrate in Romania aveau 9,88%. Investitorii persoane fizice romani detineau 30,53%, iar persoanele fizice straine aveau 8,03% din actiuni.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din actiuni, si City of London (7,21%). Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, avea 4,93% din actiuni.

In prima ora a sedintei bursiere de joi, actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,41%, la 0,488 lei. Calculata la aceasta cotatie, capitalizarea bursiera FP este de 6,723 miliarde lei (1,508 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri