Doi actionari ai SIF Muntenia au cerut revocarea Consiliului Reprezentantilor si au avansat 11 nominalizari pentru structura care supravegheaza activitatea societatii de administrare a investitiilor, SAI Muntenia, pe lista figurand si un membru al CA al Bursei, Robert Cosmin Pana.
Solicitarea a fost avansata de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, care detine 4,01% din capital, si ING International Romanian Equity Fund, care are o participatie de 0,99% din actiuni, informeaza Mediafax.

Robert Cosmin Pana este consilier la firma de brokeraj Swiss Capital, membru in Consiliul de administratie al Bursei si fost angajat al operatorului pietei de capital de la Bucuresti. Potrivit legislatiei pietei de capital, administratorii unei burse nu pot fi concomitent si membri CA la o companie listata pe piata respectiva.

Pe lista inaintata de cei doi actionari se gaseste si omul de afaceri Adrian Andrici, actionar SIF Muntenia si membru in actualul Consiliu al Reprezentantilor, care a contestat AGA din aprilie, sustinand ca hotararile sunt contrare celor comunicate in sedinta.

Pentru functia de membru in Consiliul Reprezentantilor au mai fost propusi Florin Cazan (Raiffeisen Capital & Investment), Stefan Cioga (Active International), Olimpiu Blajut si Razvan Lefter (ambii angajati ai Swiss Capital), Daniel Pandele (asociat si administrator Doraly Mall), Dumitru Beze (presedintele AIPC), avocatul Marcel Gheorghe, economistul Gabriel Vasile si economistul Vlad Sabadus.

Consiliul Reprezentantilor de la SIF Muntenia este format din 11 membrii, iar presedintele este George Marian Dinu. SIF Muntenia este singura dintre cele cinci societati de investitii financiare administrata de o societate de administrare a investitiilor - SAI Muntenia Invest, supravegheata de Consiliul Reprezentantilor.

Cei doi actionari au solicitat completarea ordinei de zi a sedintei AGA din 6 iulie, cand actionarii vor discuta distribuirea unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut si constituite din sumele reprezentand dividende neridicate timp de trei.

La ultima sedinta AGA, din aprilie, unii actionari ai societatii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, si-au exprimat nemultumirea fata de profitul mic inregistrat de societatea de investitii financiare si fata de bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, SAI Muntenia, triplarea dividendului pe anul trecut, varianta initiala fiind de 65,3 milioane lei.

Rezultatul voturilor exprimate in AGA din aprilie a fost neclar imediat dupa sedinta, astfel ca deciziile au fost anuntate abia dupa o saptamana. Andrici a contestat AGA, sustinand ca hotararile sunt contrare celor comunicate in sedinta si consemnate in procesul verbal de sedinta.

Atat timp cat un actionar contesta la Registrul Comertului hotararile AGA, acestea nu se pot aplica fara decizia unui judecator. Tribunalul nu a stabilit inca un termen pentru aceasta cauza.

La sedinta AGA din 6 iulie, administratorii vor prezenta actionarilor un nou program de administrare si vor discuta un buget de venituri si cheltuieli rectificat pentru acest an.

De asemenea, administratorii supun la vot schimbarea politicii contabile privind inregistrarea ajustarilor de valoare a activelor, prin inregistrarea acestora pe seama conturilor de rezerve si nu in conturile de cheltuieli, potrivit regulamentelor CNVM.

Titlurile SIF Muntenia au inchis sesiunea de joi in crestere cu 0,5%, la 0,799 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii de investitii este de 644,8 milioane lei (144,4 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri