Bursa de la Bucuresti a crescut usor vineri, cu 0,91%, si a reusit sa avanseze in aceasta saptamana cu 0,94%, insa incertitudinile de pe pietele externe i-au determinat pe investitori sa fie prudenti la tranzactionare, astfel ca lichiditatea zilnica a scazut vizibil.
Indicele general al pietei, BET-C, a reusit sa avanseze desi a crescut doar in doua din ultimele cinci sedinte si in primele doua zile ale saptamanii a atins nivelurile de la finalul anului trecut. Comparativ cu nivelul de la finalul lunii aprilie indicele general este cu 11,6% mai jos, iar fata de sfarstitul anului trecut pe plus cu doar 0,97%, scrie Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat in luna mai cu 12,2%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 17,8%. Cei doi indici inca mai sunt pe plus fata de finalul anului trecut, cu un castig de 7,75% (BET) si, respectiv, 3,66% (BET-FI). Corectiile din mai au fost influentate atet de evolutia pietelor internationale, cat si de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB.

Incertitudinile de pe pietele internationale privind situatia Greciei si temerile privind iesirea acesteia din zona euro au continuat sa afecteze si in aceasta saptamana piata locala si i-au determinat pe majoritatea investitorilor sa adopte pozitii de asteptare. Astfel, lichiditatea bursei a scazut vizibil in aceasta saptamana.

"Asa cum ne asteptam dupa ce a trecut perioada datelor de inregistrare pentru dividende, interesul investitorilor pentru piata a scazut foarte mult. Este greu in acest context european sa se gaseasca o motivatie puternica pentru a deschide pozitii semnificative in Romania.
Volumele fiind mici, cateodata avem impresia ca miscarile sunt haotice, in special din cauza investitorilor mici care pot influenta foarte usor cotatiile dupa cum doresc. In general, astfel de moment de stagnare nu aduc evolutii positive pentru viitorul apropiat. Cred ca aceasta stare se va prelungi pana cand se va ajunge la un deznodamant in cazul Greciei, ceea ce inseamna undeva sfarsitul lunii iunie", a declarat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de vineri in crestere cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,28% peste nivelul de joi.

Pe de alta parte, indicele BET-FI a scazut foarte usor, cu 0,17%, influentat de corectiile usoare inregistrate de preturile a patru dintre cele cinci SIF-uri, de 0,38% - 1,69%. Titlurile SIF Moldova ai stangat, iar actiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,22%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in crestere cu 0,51%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat transferuri de 9,1 milioane lei (2 milioane euro), valoare cu 28% sub rulajul de joi, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro).

"Apatia este cuvantul de ordine pe piata. Clientii nu mai sunt intersati sa cumpere avand in vedere pericolele care planeaza asupra Europei. Sunt mai reticenti si asteapta. Vanzatori nu prea sunt pentru ca cei mari deja au marcat de saptamani. Ca atare avem o piata blocata din punct de vedere al lichiditatii. Americanii au o vorba, «Sell in may and go away!» (Vinde in mai si pleaca! - n.r.). Pana acum se pare ca au dreptate. Evolutiile recente din Europa, dar si cele de la noi, au domolit cumparatorii. Acum se pare ca se asteapta zvonuri, stiri, orice, pentru ca piata sa poata iar rabufni", a afirmat directorul de operatiuni al Estinvest, Marcel Murgoci.

Actiunile Fondul Proprietatea si SIF Oltenia au fost cele mai lichide din piata, cu tranzactii de 2,1 milioane lei si, respectiv, de 1 milion de lei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,22%, la 0,49 lei, iar aciiunile SIF Oltenia au scazut cu 0,38%, la 1,035 lei.

Cu putin inainte de inchidere au fost realizate doua deal-uri cu 0,29% din actiunile Transelectrica, pentru 2,3 milioane lei. Titlurile au fost cedate la pretul de 11,25 lei, cu 9,35% sub ultima cotatie de joi. Pe piata principala, pretul a crescut cu 0,32%, la 12,45 lei, pe un rulaj de 523.000 de lei.

"Evolutia pietei va depinde foarte mult de deciziile politice din zona euro. Atunci cand Grecia va avea un guvern si o directie stabila vom putea avea si noi un trend mai clar. Pana atunci vom avea parte de apatie generala si punctual vom vedea evolutii semnificative pentru anumite companii care vor avea evenimente importante", a spus brokerul de la Alpha Finance.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,4 milioane lei, valoare de peste sapte ori mai mare decat rulajul de joi, de doar 197.000 de lei.

Cea mai mare parte a lichiditatii de vineri a fost asigurata de un deal cu 28,4% din actiunile firmei de constructii Beruc Bucuresti (BEUC), pentru 1,2 milioane lei. Titlurile au fost transferate la pretul de 1,4 lei, cotatie de peste doua ori mai mare fata de nivelul anterior, de 0,6 lei/actiune. Pe piata principala nu au fost realizate operatiuni cu titlurile Beruc.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in stagnare, iar piata de la Londra cobora cu 0,2%. Bursele de la Paris si Frankfurt au pierdut castigurile usoare, dupa informatiile potrivit carora Catalonia, cea mai bogata regiune autonoma a Spaniei, are nevoie de sprijin financiar din partea guvernului de la Madrid.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri