Listarea secundara a Fondul Proprietatea (FP) pe Bursa din Varsovia este asteptata sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an, spune Greg Konieczny, managerul Fondului, care adauga faptul ca mutarea vine si ca un raspuns pentru investitiorii interesati de fond, dar care nu vroiau sa vina in Romania pentru o singura actiune.
Acesta a mai adaugat ca principalul scop al listarii secundare este cresterea pretului actiunilor FP si abia apoi a lichiditatii.

Sunt investitori care au vazut Fondul, sunt interesati, dar care spun ‘Ok, sunati-ma cand voi putea sa cumpar FP fara sa fiu nevoit sa imi fac alte conturi in alta piata’. Acesti investitori ar veni in Romania doar pentru o singura actiune si este destul de clar ca pentru ei nu renteaza sa faca asta”, a declarat Konieczny.

Polonezul a subliniat din nou ca lipsa legaturii intre depozitare centrale din cele doua tari este in prezent principalul factor care impiedica mutarea.

“Suntem in secolul 21 si nu vad de ce o astfel de legatura ar fi dificil de realizat. Daca nu se realizeaza aceasta legatura, totul s-ar putea intoarce impotriva institutiilor locale pentru ca investitorii au cerut listarea si in Polonia si vor exista intrebari despre motivul pentru care nu s-a mai facut. Luam in calcul si o legatura indirect, printr-o banca custode, daca depozitarii nu se inteleg”, mentioneaza Greg Konieczny.

Anterior, Adriana Tanasoiu, directorul Depozitarului Central, declarase ca nu are nimic impotriva conectarii cu institutia similara din Varsovia, insa aceasta masura trebuie sa vina la pachet cu o extindere a regulamentelor CNVM.

“Listarile trebuie facute. Nu vad nicio problema sa testezi piata in aceasta perioada”


In privinta programului de privatizari prin intermediul bursei, Greg Konieczny spune ca acestea pot fi facute chiar si in actualele conditii mai dificile de piata.

“Nu vad nicio problema sa testezi piata si in conditiile actuale. Chiar si Transgaz cred ca se mai poate face acum in iunie, prospectul preliminar este deja aprobat. De asemenea, listarile Hidroelectrica si Romgaz se pot face in acest an; se fac IPO-uri si in vremuri dificile”, a declarat Konieczny.

Managerul Fondului Proprietatea spune ca a avut intalniri cu oficialii noului Guvern si se declara “placut surprins” de persoanele aduse in pozitiile cheie pentru procesul de privatizare si de listare a unor pachete minoritare din companiile de stat pe Bursa.

Marti, reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si cei ai Fondului Proprietatea au avut o intalnire cu principale companii implicate in procesul de implementare al managementului privat in companiile de stat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri