Fondul de investitii Certinvest Arta Romneasca va fi vandut si clientilor de private banking ai Bancii Transilvania, persoane fizice care au plasamente de cel putin 100.000 euro. Daca ar atrage doar 3% din banii clientilor de private banking ai BT, teoretic fondul ar putea sa cumpere toate operele de arta romanesti vandute prin casele de licitatie locale intr-un an.
Piata romaneasca de arta a ajuns in 2011 la 13,7 milioane de euro, luand in calcul doar tranzactiile facute prin intermediul caselor de licitatie si neincluzand schimburile din galeriile de arta. Divizia de private banking a Bancii Transilvania are clienti cu economii in valoare totala de 480 milioane de euro.

Eugen Voicu, presedintele Certinvest, considera insa ca dimensiunea optima a fondului de arta este de circa 4 – 5 milioane euro. “Nu am vrea sa facem noi piata locala”, mentioneaza Voicu.

Certinvest Arta Romaneasca a fost lansat la inceputul anului trecut, fondul reusind sa stranga pana in prezent 1,8 milioane de euro de la aproape 50 de clienti. Fondul are o maturitate de trei ani si are ca obiectiv obtinerea unui randament anual de 15% in euro. Investitia minima este de 5.500 euro.

Clientii fondului platesc un comision de subscriere cuprins intre 0,5% (pentru subscrieri mai mari de 250.000 euro) si 2,5% (pentru subscrieri de pana la 50.000 euro).

“Nu vrem ca distribuirea fondului prin Banca Transilvania sa fie una de volum, ci mai degraba de nisa, astfel incat aceasta sa fie o solutie pentru investitorii care vor diversificare”, declara Andrei Dudoiu, directorul executiv Banca Transilvania.

Certinvest a vandut pana in prezent 3,2% din valoarea portofoliului, randamentul anualizat obtinut in euro este de 19%, in acesta fiind incluse si comisioanele de administrare.

“Am facut cateva exit-uri tocmai pentru a confirma randamentele asteptate. Rezultatele au fost peste asteptari. Randamentul va fi insa mai relevant pentru performanta generala a fondului abia cand vanzarile vor reprezenta cel putin o treime din fond”, spune Eugen Voicu.

Seful Certinvest a mai adaugat ca firma de administrare ar putea sa lanseze in curand un fond care sa investeasca in arta contemporana, adresat in special celor interesati de plasamente pe termen lung.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri