Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut vineri cu 0,69%, limitand castigul din aceasta saptamana la 1,03%, intr-o piata in care prudenta celor mai multi investitori a plafonat lichiditatea la 16,9 milioane lei.
Piata locala a fost pe rosu inca din primele minute, putinii investitori prezenti la tranzactionare continuand sa se orienteze dupa linia burselor externe, relateaza Mediafax.

Astfel, bursa a scazut dupa doar doua zile de cresteri, in care indicele general BET-C revenise usor de la nivelul minim al ultimilor doi ani si noua luni atins marti.

"Perioadele de aversiune la risc de pe pietele de actiuni aduc in general scaderi mai violente pe bursele cu lichiditate slaba. Investitorii se orienteaza catre companii cu o structura robusta, valute stabile si piete solide. Perioada de acumulare pentru o revenire pe termen mai lung dureaza destul de mult pentru ca multi investitori prefera sa aloce doar parti mai mici din resurse atunci cand tranzactioneaza. La noi situatia este si mai grea pentru ca investitorii sunt si mai precauti, in urma episoadelor de scaderi din anii precedenti, iar cumparatorii apar si genereaza volume doar la discounturi considerabile fata de piata. In acelasi timp, zilele de revenire nu sunt decisive pentru trend-ul pe termen mediu, iar vanzatorii tind sa fie mai agresivi la preturi mai mici doar pe perioadele de panica", a declarat pentru Mediafax Alexandru Constantinescu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1%, iar titlurile companiilor din sectorul energic plasau indicele BET-NG cu numai 0,09% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 1,07% sub inchiderea de joi.
Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 1,01%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Investitorii de la BVB par sa fi recurs la aceeasi strategie valabila in perioade de scadere si s-au axat pe actiunile OMV Petrom, o companie care chiar daca s-ar putea sa fie afectata de pretul curent al barilului de petrol, pare mai solida decat multe alte companii de la noi. SIF-urile nu mai genereaza acelasi interes dupa epuizarea energiei pe care a imprimat-o majorarea pragului din prima parte a anului alaturi de perspectivele pe care le aducea sezonul adunarilor generale anuale", a mai spus traderul.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de numai 16,9 milioane lei (3,7 milioane euro), usor sub rulajul sedintei precedente, de 17,8 milioane lei (4 milioane euro).

Actiunile Erste (EBS) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 3,9 milioane lei, si au asigurat 23% din rulajul pietei. Market makerii de la BVB au adus pretul acestor titluri la un nivel foarte apropiat de cel de pe bursa de la Viena, care este piata principala pentru actiunile Erste.

Astfel, pretul de la BVB a scazut cu 0,47%, la 64 lei (14,3 euro), in timp ce pe bursa de la Viena cotatia se situa la 14,28 euro.

Pe segmentul destinat obligatiunilor, pentru 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro), a fost transferat un pachet de titluri de stat cu scadenta in aprilie 2015.

Al doilea rulaj din piata, de 2,2 milioane lei, a fost consemnat de actiunile Fondului Proprietatea, care au inchis sesiunea la un pret de 0,479 lei, in scadere cu 1,44%.

Pe piata Rasdaq, valoarea transferurilor au cumulat doar 406.000 lei (91.000 euro), de peste doua ori mai mare decat lichiditatea de joi, de 178.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,2%, dupa ce seful Rezervei Federale a SUA a indicat ca banca centrala nu a luat nicio decizie in privinta unor noi masuri de stimulare a economiei, iar Fitch a retrogradat ratingul Spaniei.

"Daca ne uitam la indicele spaniol Ibex 35, care se plaseaza sub minimele din 2009, putem spune ca sunt deja incluse in pret o mare parte din efectele negative ce pot veni in cazul in care o recapitalizare a sistemului bancar va fi mai costisitoare. Din pacate, investitorii se axeaza mai mult pe decizii legate de programe de sprijin sau masuri de politica monetara, care pot genera un nou val speculativ crescator pe pietele de actiuni, in timp ce rezultatele macroeconomice sunt de multe ori anticipate si ignorate de burse. Se anunta o vara volatila, comparabila cu cea de anul trecut. De la nivelurile de la care suntem acum, pe termen scurt putem sa avem un val de revenire daca statele vor mai rezolva un nou episod din "telenovela crizei datoriei publice". Exista, totodata, sanse pentru un nou val mai mare de scadere daca masurile din prezent nu vor imbunatati perspectivele unui ciclu economic de expansiune pe termen mai lung", a mai spus Constantinescu.

Potrivit Bloomberg, guvernul spaniol ar putea solicita sambata ajutor financiar extern pentru sustinerea sectorului bancar, dupa ce premierul Mariano Rajoy a declarat pentru prima data, joi, ca discuta cu ceilalti lideri europeni despre recapitalizarea bancilor. Ministrii Finantelor din zona euro vor avea sambata discutii prin teleconferinta privind nu posibil program de ajutor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri