Participatia actionarilor institutionali straini la Fondul Proprietatea (FP) a crescut in luna mai cu 1,71 puncte procentuale, la 47,99%, dupa ce in aprilie a scazut pentru prima data de la listarea Fondului, in luna ianuarie 2011, informeaza Mediafax.
La finalul lunii aprilie, investitorii straini persoane juridice detineau 46,28% din actiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB si pana la finalul lunii martie, investitorii institutionali straini au cumparat aproape 31,9% din actiunile FP, participatia lor crescand constant in fiecare luna.

Anterior listarii, Fondul prezenta structura actionariatului defalcat doar pe persoane fizice si juridice, fara rezidenta acestora.

Investitorii institutionali inregistrati in Romania au vandut in luna mai aproape 0,75% din titlurile FP, astfel ca au ajuns sa detina impreuna 9,75% din capitalul social, fata de 10,5% la finele lunii aprilie, potrivit unui raport transmis, vineri, de Fond Bursei de Valori Bucuresti.

Printre vanzatorii de actiuni FP in luna mai s-au regasit si actionari persoane fizice straine, participatia acestora scazand cu 0,54 puncte procentuale, la 7,71%.

La finalul lunii mai, actionarii romani persoane fizice detineau in total 30,12% din titlurile Fondului, fata de 30,57% in aprilie.

Fondul Proprietatea controleaza 1,74% din actiunile propri, titluri rascumparate anul trecut si care urmeaza sa fie anulate.

Potrivit celor mai recente raportari, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie detinea indirect 13,91% din actiuni.

Al doilea mare actionar al Fondului este City of London, cu un pachet de 9,8% din actiunile FP. La finele lunii martie, City of London avea un pachet de 7,21% din titluri. Participatia a crescut cu 2,59%, pachet similar cu cel transferat la 4 mai pe piata Deal de la BVB, pentru aproape 200 de milioane lei (45,2 milioane euro).

Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, avea 4,93% din actiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Din martie 2008 a fost permisa vanzarea actiunilor Fondului Proprietatea, iar in ianuarie 2011 societatea a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti.

Actiunile Fondului au incheiat sedinta bursiera de vineri in scadere cu 1,44%, la 0,479 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 6,599 miliarde lei (1,47 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri