Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a anuntat, inca de la preluarea mandatului, intentia de a lista companiile de stat din calendar pe doua piete, una fiind cea de la Bucuresti. Isar a reluat ideea ieri, intr-un interviu acordat wall-street.ro. Motivatia? Ar putea ajuta piata locala “sa se repozitioneze si sa aiba ambitia unor jucatori regionali”.
Ideea nu este imbratisata de toti brokerii. Chiar daca, in teorie, listarea duala poate avea multe avantaje, bursa romaneasca are particularitatile ei, care nu ar trebui scoase din ecuatie.

Lucian Isar spune ca mizeaza pe listari duale, deoarece crede ca sunt benefice atat pentru stat, cat si pentru rezultatele ofertelor. Pietele nu au fost inca decise, dar Londra si Viena sunt in topul optiunilor. „Brokerii ar trebui sa se foloseasca de aceasta oportunitate, pentru a deschide noi punti si sa se pozitioneze la nivel regional. Practic, ar trebui sa foloseasca aceste listari duble ca element de marketing pentru a-si vinde capacitatea”, a explicat ministrul.

Viziune doar pe termen scurt

Nu de aceeasi parere sunt si brokerii. Oricat de bine ar suna in teorie listarea dubla, guvernantii ar trebui sa se concentreze si pe dezvoltarea pietei de capital, nu doar pe obtinerea unor sume de bani si sa nu uite ca piata locala are anumite particularitati, care vor fi mai degraba piedici in atingerea tintelor asumate.

„Sigur ca noi, brokerii, ne dorim dezvoltarea pietei de capital intr-o forma coerenta si complexa, cu listari ale acestor companii de stat exclusiv pe piata locala. Daca guvernantii vor sa ajute sustinerea bursei si sa beneficieze de toate foloasele ulterioare, ar trebui sa listeze intai la BVB companiile si abia mai tarziu sa le promoveze pe marile piete. Daca ei se gandesc doar cum sa faca rost de bani si cred ca aceste listari duble pot ajuta piata, se insala”, a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

In opinia sa, listarea dubla nu va aduce investitori straini in Romania, intrucat nu exista un cadru legislativ si fiscal incurajator si nici lobby politic pentru piata de capital.

„Sunt companii de stat, care sunt ale noastre, ale tuturor. Daca incurajeaza investitorii sa participe in oferte, este incurajata zona de retail, care ulterior va aduce bani la buget din taxe si impozite. In plus, dezvolti sanatos un sistem, din care poti avea de castigat din prin transparenta si aplicarea guvernantei corporatiste. Daca nu, vor incasa doar niste bani din aceste vanzari si atat”, explica brokerul.

Piata locala trebuie sa fie pregatita!


Valentin Ionescu, membru in Consiliul de Administratie al SIF 2 si fost CEO al Bursei de Valori Bucuresti, crede ca o listare dubla ar avantaja BVB si compania in cauza doar daca sistemul de tranzactionare este aliniat la standardele internationale si se gaseste un nou pol de investitori pentru emitent. „Procesul de aliniere a sistemului Arena nu este inca finalizat. Conturile globale trebuie implementate la nivelul standardelor UE si, pentru acest lucru, este nevoie de separarea tranzactionarii de post-tranzactionare, in sistem”.

Procesul de separare a tradingului de post-trading, in sistemul Arena, trebuia finalizat pana la sfarsitul anului trecut.

Cea mai buna varianta ar fi ca vanzarea initiala sa se faca intai pe piata locala si apoi sa se iasa pe alta piata, eventual prin majorare de capital, nu doar prin listare tehnica. Dar numai daca acolo s-ar gasi un alt pol de investitori, diferiti de cei existenti deja in piata romaneasca”, considera Ionescu.

Un alt aspect la care piata romaneasca poate pierde in situatia unei listari duale este legat de costuri. Bursa de Valori Bucuresti este recunoscuta pentru nivelul inca ridicat de comisioane, comparativ cu regiunea. Astfel, daca o companie de stat s-ar lista simultan pe doua piete si ar exista mai multi brokeri conectati la amandoua, in mod cert un investitor ar alege piata cu cele mai mici comisioane. In plus, ar conta si expunerea intr-o anumita moneda, iar leul romanesc nu a dat dovata de stabilitate in ultima perioada.

„In acest context, este de dorit o finalizare cat mai rapida a alinierii sistemului, in acest fel putandu-se finaliza implementarea corecta a conturilor globale, dar si o reducere a costurilor pentru listari, IPO-uri si cumparare, la BVB si CNVM. Altfel, vom pierde mult la costuri si accesibilitate”, a mai spus Valentin Ionescu.

Alin Brendea, directorul de tranzactionare al Prime Transaction, spune ca listarile duble ale companiilor de stat au si avantaje dar si dezavantaje, care vor fi foarte evidente atunci cand guvernul va detalia concret acest plan.

Pana acum, singurele declaratii despre listarile duale au inclus elemente generale, fiind mentionat bursele din Londra sau Viena ca alternative, dar fara detalii concrete.


„Cu siguranta, vizibilitatea si adresabilitatea fata de investitorii mari ar fi un mare avantaj. Ar fi, de asemenea, un element important pentru succesul ofertei, vanzarea in strainantate putand sa aduca un pret bun. Dar nu trebuie uitat nici de nevoia dezvoltarii pietei interne. Investitorii locali ar pune mult mai multa presiune pe transparenta si pe guvernanta corporativa. Daca ne uitam la mult invocatul model polonez, vedem ca listarea duala este o alternativa, daca si piata locala este suficient de dezvoltata”, explica Brendea.

In opinia sa, pe termen lung, listarile duale nu vor fi un mare castig pentru piata, chiar daca pe termen scurt avantajele pentru vanzator si companie sunt mai vizibile.

Declaratii politice dinspre conducerea BVB


Lansarea ideii de listari duble pentru companiile de stat a starnit declaratii si dinspre conducerea Bursei, chiar daca mesajele nu au fost similare.

Astfel, presedintele BVB, Lucian Anghel, a declarat la o conferinta organizata de wall-street.ro ca nu doreste sa transmita mesaje prin media spre clasa politica, intrebat despre acest subiect.

In ziua imediat urmatoare, vicepresedintele Bursei, Dan Paul, a declarat ca spera sa convinga Guvernul sa listeze companiile de stat doar pe bursa locala, pentru a sprijini dezvoltarea pietei de capital din Romania.

„Cred ca este un pas gresit sa facem de la inceput duble listari. Ar trebui sa incurajam listarea aici (la BVB, n.r), sa dezvoltam piata locala. Speram ca vom convinge guvernul sa faca listari doar aici. Daca vor vrea in continuare si pe alta Bursa, nu ne putem opune, dar guvernul trebuie sa inteleaga ca este nevoie de dezvoltarea pietei locale”, spunea Dan Paul.

Exemple: Pietele slab – dezvoltate au avut de suferit


Pentru majoritatea companiilor listate initial pe bursa de origine, a doua piata nu a mutat tranzactiile. Daca piata initiala a fost suficient de dezvoltata.

Un exemplu cunoscut este cel al Erste Bank, listata pe trei burse: Viena, Praga si Bucuresti. Tranzactiile cele mai importante si numeroase sunt la Viena, BVB fiind codasa.

O alta comparatie relevanta pentru Romania este cazul Sopharma, unul din cei mai importanti producatori de medicamente din Bulgaria. Dupa mai multi ani de tranzactionare la Bursa din Sofia, compania a fost listata si la Varsovia. Cazurile in care lichiditatea pe bursa poloneaza este mai mare decat in piata de origine sunt tot mai dese. Sistemul de tranzactionare inca nealiniat si slaba dezvoltare a bursei vecine isi spun cuvantul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri