Bursele din Asia si moneda euro au urcat la cele mai ridicate cotatii din ultima luna, rezultatul alegerilor din Grecia, cu Noua Democratie si Pasok in pozitia de a forma o coalitie de guvernare "pro-bailout", fiind apreciat pozitiv de piete, transmite Bloomberg.
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 1,7%, la cel mai ridicat nivel din 16 mai, iar moneda euro s-a apreciat cu 0,6%, la 1,2748 dolari, scrie Mediafax.

Partidele Noua Democratie si Pasok, care sustin programul fiscal si economic convenit cu UE, FMI si BCE in cadrul acordului pentru finantare externa, au obtinut suficiente locuri in Parlamentul elen pentru a forma o coalitie de guvernare. Rezultatul alegerilor a calmat temerile ca Grecia ar putea deraia de la tintele fiscale, care trebuie respectate pentru ca statul sa continue sa primeasca ajutor extern.

Cresterile de pe pietele asiatice au fost stimulate si de comentarii din partea oficialilor bancii centrale a Chinei, care anticipeaza ca cresterea economica se va revigora in trimestrul urmator. Totodata, presedintele chinez Hu Jintao a declarat pentru ziarul mexican Reforma ca China va sustine un ritm stabil de crestere economica.

Preturile marfurilor au evoluat in urcare, iar indicii care masoara riscul asociat obligatiunilor pe pietele asiatice au coborat la cele mai reduse niveluri de la inceputul lunii mai.

Contractele futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York sunt in urcare cu 0,5%.

Partidul Noua Democratie se afla pe primul loc in alegerile legislative din Grecia de duminica, dar fara majoritate, obtinand doar 29,66% din voturi, respectiv 129 de mandate in Parlament, dintr-un total de 300. Formatiunea este urmata de partidul de stanga radicala Syriza (26,89%, 71 mandate) si socialistii de la Pasok (12,28%, 31 mandate). Rezultatele au fost comunicate dupa numararea a 99,84 la suta din voturi, potrivit AFP.

Pe locul al patrulea se afla Grecii Independenti (dreapta nationalista) cu 7,51% din voturi si 20 de mandate, urmati de Zori de Aur (neonazisti), cu 6,92% si 18 locuri in Parlament. Alte doua partide care au depasit pragul electoral sunt Stanga Democratica (Dimar) cu 6,25% din voturi si 17 mandate si KKE (comunisti), cu 4,5%, respectiv 12 mandate.

"Piata va rasufla usurata. Rezultatele alegerilor din Grecia au scos o variabila negativa din ecuatie, dar nu sunt neaparat un factor foarte pozitiv. In final, exista inca probleme structurale si dezechilibre care trebuie corectate si rezolvate", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.

Grecii au avut de ales intre continuarea politicii de austeritate si mentinerea statului in zona euro, pe de o parte, si respingerea conditiilor din acordul de finantare externa si iesirea din uniunea monetara, pe de alta parte. Guvernele europene au indicat ca sunt dispuse sa relaxeze masurile de austeritate cerute Greciei. Ministrii Finantelor din zona euro au cerut duminica, intr-un comunicat, formarea de urgenta a unui nou guvern in Grecia.

Inspectorii straini vor reveni la Atena imediat ce va fi investit noul guvern, se spune in comunicat.

Liderii statelor celor mai mari economii ale lumii vor creste contributiile suplimentare de 430 miliarde de dolari anuntate in aprilie de Fondul Monetar International, a declarat presedintele Mexicului, Felipe Calderon, care gazduieste luni si marti summit-ul G20.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri