Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut cu 0,48%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au ramas pe pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost salvata de actiunile Fondului Proprietatea (FP), informeaza Mediafax.
In aceasta saptamana, bursa a incheiat in crestere doar sedintele de luni si miercuri, astfel ca indicele general BET-C a scazut cu 1,37%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu 3,46% mai jos.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat in aceasta saptamana cu 0,47%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,58% mai jos. Cei doi indici sunt inca pe plus comparativ cu nivelurile de la finalul anului trecut, cu 3,14% si, respectiv, cu 3,3%.

Piata a fost pe rosu inca din primele minute ale sedintei de vineri, marcand o noua zi de scaderi usoare, in linie cu bursele internationale. Volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse in majoritatea cazurilor, la fel ca in sedintele precedente.

"Insolventa Hidroelectrica afecteaza atat actiunile Fondului Proprietatea, cat si credibilitatea companiilor de stat, listate si nelistate. Este clar ca aceasta situatie poate aduce intarzieri in privinta celorlalte evenimente programate pentru acest an si ma refer aici la ofertele primare si secundare. Daca tinem cont de climatul economic actual si de experienta evolutiei actiunilor Transelectrica de dupa oferta secundara (cand pretul a inceput sa scada -n.r.), statului ii va fi destul de greu sa desfasoare operatiuni pe piata de capital fara un discount semnificativ al activelor vandute. Aceste incertitudini in privinta anumitor companii aduc si o scadere a volumelor zilnice de tranzactionare care, oricum, sunt destul de reduse in aceasta perioada a anului. Practic doar in tranzactii deal mai vedem volume importante", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,7%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in stagnare.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea plasau indicele BET-FI cu 0,65% sub sedinta precedenta.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,61%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat in total actiuni de 13,7 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 38% sub rulajul sedintei de joi, de 22,1 milioane lei (4,9 milioane euro).

"Lipsa unor solutii viabile pe termen mediu si lung atat pe plan intern, cat si pe extern ii determina pe cei mai multi investitori sa stea departe de piata si sa ignore evolutiile actiunilor. Poate si aceasta amorteala a investitorilor a impiedicat vanzari agresive, o parte din acestia avand inca proaspete in memorie corectiile din 2008, dar si revenirea burselor de dupa. Totusi, nu putem ignora volatilitatea destul de ridicata din ultimele luni, cauzata tot de lipsa unor volume semnificative", a mai spus traderul.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 9,5 milioane lei, si au asigurat 70% din lichiditatea pietei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,45 lei, pret in scadere cu 1,62%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 2,3 milioane lei, suma de aproape trei ori sub rulajul de joi, de 6,1 milioane lei.

Rulajul de vineri a fost asigurat in proportie de 68% de cinci transferuri prin care au fost tranzactionate actiuni reprezentand 54,45% din actiunile producatorului de beton Dunapref Giurgiu (DGNA), pentru 1,5 milioane lei. Titlurile au fost cedate la pretul de 8,15 lei, cu 28,19% sub cotatia precedenta.

La inchiderea pietei principale de la la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,6%. Pietele au fost pe scadere de pana la 1,1% la deschidere, influentate negativ de date macroeconomice slabe si de decizia agentiei de evaluare Moody's de a retrograda ratingurile a 15 din cele mai mari banci din lume, printre care Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Credit Suisse si HSBC, din cauza riscurilor generate de volatilitatea pietelor de capital.

Spre finalul sedintei de la Bucuresti, corectiile burselor s-au temperat, iar pietele din SUA au deschis pe verde, dupa ce Banca Centrala Europeana a spus ca va relaxa reglementarile privind garantiile colaterale acceptate de la bancile comerciale in schimbul finantarii suplimentare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri