Fondul Proprietatea (FP) a vandut in oferta publica de cumparare lansata la Azomures (AZO) de catre noul actionar majoritar, traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding. FP va incasa circa 120 mil. lei (26,8 mil. euro) pentru pachetul de putin peste 10,2% pe care il detinea in cadrul producatorului de ingrasaminte chimice.
Iesirea din actionariatul Azomures va fi una extrem de profitabila pentru Fondul Proprietatea, care de la inceputul lui 2011 si pana anul acesta cumparase pachete de actiuni AZO reprezentand circa 3% din capitalul societatii. Achizitiile au fost facute la preturi in medie de 0,6 lei – 0,65 lei/actiune, comparativ cu 2,22 lei/actiune – pretul pe care FP il va primi in oferta.

Astfel, FP a cheltuit circa 10,2 mil. lei pentru pachetul de 3% din Azomures cumparat anul trecut, iar in prezent va primi 35 mil. lei pentru respectivele actiuni.

Aceasta reprezinta prima vanzare semnificativa realizata de Fondul Proprietatea in acest an. In aprilie, actionarii FP si-au dat practic ok-ul pentru vanzarea unor active ale FP, dupa ce au aprobat o propunere facuta de fondul de hedging american Elliott Associates, de suplimentare a comisioanelor administratorului Franklin Templeton in cazul in care acestia vor vinde din active si vor distribui banii actionarilor.

La scurt timp, Greg Konieczny, managerul FP, a declarat ca Fondul nu va mai face achizitii pana cand discountul fata de VAN nu va fi redus.

Sursa imagine:
sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri