Hidroelectrica spun ca nu are in vedere anularea sau restructurarea unor datorii ca urmare a intrarii in insolventa, spun reprezentantii societatii. De asemenea, sefii companiei dau de inteles ca scopul insolventei este acela de a scapa de contractele neprofitabile semnate de producatorul de electricitate.
„Hidroelectrica se va decupla de la mecanismele de nationalizare a costurilor si privatizare a profiturilor care s-au manifestat in activitatea sa”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al companiei.

In 2011, in urma vanzarii energiei electrice produse in hidrocentrale, Hidroelectrica a inregistrat un profit contabil de circa 1 milion euro EUR si o cifra de afaceri de 3.020.591.574 Lei.

Administratorii companiei declara ca nu este avuta in vedere si nu va fi promovata vreo masura care ar putea afecta parteneriatul Hidroelectrica cu bancile finantatoare, precum anularea unor datorii, restructurarea unor imprumuturi sau alte modificari ale programelor de creditare/ rambursare aflate in vigoare la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciara.


Conform bilantului intocmit pentru anul 2011, Hidroelectrica are datorii scadente intr-o perioada de pana la un an in valoare de 2,6 miliarde lei. Obligatiile de plata pe termen lung sunt in valoare totala de 1,5 miliarde lei.

De asemenea, in planul de reorganizare a companiei nu este avuta in vedere si nu va fi promovata vreo actiune de instrainare a unor active dedicate Sistemului Energetic National.

In privinta privatizarii, oferta publica de pe bursa se va face printr-o majorare de capita, statul roman neurmand sa vanda din actiuniel detinute.

“Procedeul de privatizare avut in vedere este prin emiterea de actiuni pentru majorarea capitalului social si vom utiliza toate mijloacele necesare pentru respectarea termenelor asumate cu institutiile financiare internationale in ceea ce priveste guvernanata corporatista si listarea pe bursa”, mai spun oficialii producatorului de electricitate.

Sefii Hidroelectrica mentioneaza ca pentru reorganizarea imediata a activitatii Hidroelectrica se lucreaza la planificarea in detaliu si la implementarea mai multor masuri.

Printre aceastea se afla:

• O politica de vanzari destinata sa permita accesul echitabil si direct al consumatorilor industriali la energia electrica, in piata concurentiala, in conditii care sa faciliteze valorificarea optima a potentialului economic real al producatorilor de energie din alte surse primare (nucleara, lignit, huila etc.);

• O strategie de valorificare a potentialului hidroenergetic neamenajat si de stimulare a participarii capitalului privat in proiectele de dezvoltare si retehnologizare;

• O politica de crestere a eficientei in producerea de energie electrica;

Hidroelectrica va termina acest an cu un deficit de numerar de 1,4 mld. lei, 2012 urmand sa fie al treilea an consecutiv in care acest lucru se intampla.

Analistii companiei de servicii financiare Wood&Co. declarau saptamana trecuta ca sansele pentru un faliment al companiei sunt foarte reduse, un scenariu mai plauzibil cu privire la scopul intrarii in insolventa fiind atragerea atentiei asupra contractelor bilaterale prin care Hidroelectrica este fortata sa vanda electricitate sub pretul pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri