Bursa a scazut si marti, cu 1,18%, pentru a patra sedinta consecutiv, pe o lichiditate in revenire si asigurata in proportie de 80% de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si de sase deal-uri cu titluri Ropharma (RPH), BRD (BRD), FP, Mecanica Ceahlau (MECF) si SIF Muntenia (SIF4), potrivit Mediafax.
Piata locala a deschis ziua in scadere, decuplata de evolutia burselor vest-europene, care au reusit sa revina pe verde dupa cel mai abrupt declin din ultimele trei saptamani. Astfel, bursa a marcat o noua zi de scaderi usoare si de volumele reduse de tranzactionare in majoritatea cazurilor.

Analistul Tradeville Bogdan Gherghe spune ca situatia economica si emotionala la nivel global nu ofera investitorilor motive sa intre la cumparare la preturile actuale, iar cei care au actiuni in portofolii nu sunt dispusi sa vanda volume mari in conditiile in care multe dintre companiile de la BVB au raportat rezultate financiare multumitoare.

"Volumele reduse din ultima perioada pot fi explicate prin mai multe argumente, cum ar fi specificul sezonului, vara tranzactionandu-se mai putin in comparatie cu restul anulu. O alta explicatie poate fi perioada de stabilizare a cotatiilor dupa un trend descedent, ceea ce face ca pentru investitori sa fie greu de estimat in acest moment directia clara a pietei. Volumele tranzactionate pe Fondul Proprietatea sunt la fel de reduse in comparatie cu restul pietei, iar singurul factor determinant pentru o crestere a volumelor a fost intrarea Hidroelectrica in procedura de insolventa, cand rulajele au fost ridicate doar pentru o zi", a afirmat analistul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,79%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,54% peste sesiunea de luni.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,08% sub sedinta precedenta.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 1,62%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Analistul crede ca din a doua parte a lunii iulie volumele de tranzactionare vor creste si investitorii vor fi mai activi la tranzactionare, odata cu publicarea datelor financiare aferente celui de-al doilea trimestru.

Investitorii au transferat in total actiuni de 26,9 milioane lei (6 milioane euro), suma de aproape trei ori sub rulajul de luni, 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata, in proportie de 80% de operatiunile cu titluri Fondul Proprietatea (8,7 milioane lei), tranzactii negociate cu 2,5% din actiunile Ropharma (4,3 milioane lei) si cu pachete de titluri BRD (4,2 milioane lei), FP (2,1 milioane lei), Mecanica Ceahlau (1,2 milioane lei) si SIF Muntenia (720.000 de lei).

"Tranzactiile deal pot avea explicatii multiple. Din ce am observat in ultimele sedinte, actiunile SIF Muntenia s-au tranzactionat mai frecvent pe piata deal, pe fondul apropierii Adunarii Generale a Actionarilor si a discutiilor recente dintre actionari si conducere", a afirmat Gherghe.

Pachetul de actiuni Ropharma a fost vandut de omul de afaceri Mihai Miron, prin firma Rimia Investments, iar participatia sa a scazut la 35,27%. Anterior, el controla indirect 37,77% din actiunile Ropharma, prin Rimia Investments (20,23%) si prin ADD Pharmaceuticals (17,54%). Deal-ul a fost realizat la pretul de 0,6 lei/actiune, cu 12,54% sub nivelul de luni, iar pe piata principala cotatia distribuitorului de medicamente a scazut cu 2,26%, la 0,6705 lei.

Cu actiunile BRD, in decurs de un minut, au fost realizate doua tranzactii negociate de cate 2,1 milioane lei, la pretul de 8,5 lei.

Investitorii nu au reactionat vizibil la decizia agentiei de evaluare Moody's de reducere a ratingului BRD cu o treapta, la "Baa3", cu perspectiva negativa. Cu actiunile BRD au fost realizate numai 43 de operatiuni, in suma de 224.000 de lei. Pretul acestor actiuni a scazut cu 4,25%, la 8,33 lei.

"Downgrade-ul si situatia actuala este inclusa in pretul de tranzactionare. Titlurile bancii au coborat la inceputul lunii mai sub 10 lei/actiune, nivel important de suport in ultimii doi ani, si au marcat o corectie de aproximativ 20%. Este normal ca stirea de astazi sa nu aduca o crestere spectaculoasa a volumelor tranzactionate", a mai spus analistul.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 8,7 milioane lei, iar pretul acestor titluri a scazut cu 0,68%, la 0,44 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,4%. In a doua parte a zilei pietele au trecut pentru scurte perioade de timp pe rosu, dupa ce costurile de finantare ale Spaniei au crescut de aproape trei ori in cadrul unor licitatii pentru vanzare de titluri de stat. Cresterea randamentelor titlurilor de stat spaniole vine si dupa ce Moody's a retrogradat ratingurile a 28 de banci din Spania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri