Franklin Templeton se asteapta ca Fondul Proprietatea sa distribuie anul viitor dividende cu 15-20% mai mari, proiectia administratorului bazandu-se pe profitul asigurat in acest an de companiile din portofoliu.

"Bazandu-ne pe dividendele pe care le vom primi in acest an, dividendele distribuite anul viitor vor fi cam cu 15-20% mai mari", a declarat managerul Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, la adunarea generala a actionarilor, potrivit Mediafax.

Actionarii Fondului Proprietatea primesc in acest an un dividend brut de 0,0385 lei/actiune, in crestere cu 22,6% fata de cel distribuit anul trecut. Valoarea totala a dividendelor este de 530,4 milioane lei, reprezentand 97,5% din tot profitul net inregistrat de Fondul Proprietatea anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro).

Fondul Proprietatea are de incasat in acest an dividende de 614,23 milioane lei, din care 57% provin de la OMV Petrom (SNP), respectiv 353,12 milioane lei. O alta suma importanta, de 140,63 milioane lei, va fi incasata din profitul Romgaz.

Politica Fondului Proprietatea prevede distribuirea integrala catre actionari a profitului obtinut din dividende si dobanzi, in timp ce restul incasarilor pot fi reinvestite.

Actionarii Fondului Proprietatea s-au intalnit miercuri pentru a-si da acordul final pentru listarea secundara la bursa de la Varsovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu intr-o AGA de la inceputul lunii aprilie.

La data de 8 iunie, investitorii institutionali straini detineau 48,26% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii persoane juridice inregistrate in Romania aveau 9,68%. Investitorii persoane fizice romani detineau 29,97%, iar persoanele fizice straine aveau 7,69% din actiuni.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din actiuni, si City of London (9,8%).

Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, detinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentand 4,93% din actiuni.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de marti in scadere cu 0,68%, la 0,44 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 6,062 miliarde lei (1,357 miliarde euro). In sesiunea de miercuri, titlurile sunt suspendate de la tranzactionare, pentru intalnirea actionarilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fondul Proprietatea nu mai mizeaza pe listarea Hidroelectrica in 2018