Guvernul a avizat inceperea procedurilor de listare la Bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de stat la compania Transgaz (TGN), printr-un memorandum aprobat in sedinta Executivului.
"Memorandumul prevede derularea proiectului de oferta publica secundara de vanzare actiuni emise de Transgaz pe piata de capital. Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se scoate la vanzare pe piata de capital un pachet de 15% din actiunile detinute la Transgaz Medias", a informat Executivul, scrie Mediafax.

Memorandumul este aprobat in contextul in care Ministerul Economiei a lansat recent in dezbatere un proiect de ordonanta de urgenta prin care perioada de listare la bursa a unor actiuni la companii de stat este extinsa cu un an, pana in 31 decembrie 2013.

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta presei straine, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu va reusi, probabil, sa respecte unele termene convenite cu Fondul Monetar International privind vanzarea de participatii la companiile de stat, deoarece disputele politice dintre presedinte si premier intarzie procesul.

"Am progresat foarte mult in pregatirea vanzarii de actiuni Transgaz, dar nu vom reusi probabil sa o realizam pana la sfarsitul lunii iunie (...) Exista un puternic conflict la nivel politic intre mine si presedinte, pentru ca venim din partide diferite, si exista si un conflict personal pentru ca batalia se da cu toate armele", a spus Ponta.

In luna mai, FMI a anuntat ca programul de privatizare a "derapat", unele licitatii esuand pentru ca nu au fost bine pregatite, iar Fondul a decis sa se concentreze pe sase companii, respectiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si ofertele publice la Tarom si CFR Marfa.

Luna aprilie a fost termen pentru vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transgaz, insa pana acum a fost selectat doar intermediarul operatiunii. In ultima scrisoare de intentie convenita cu FMI, termenul de incepere a procedurilor de listare a fost amanat pana la finele lunii iunie.

In urma cu doua saptamani, Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz de la "stabila" la "negativa", anticipand ca ar putea cobori in viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende.

Transgaz Medias este operatorul retelei nationale de transport al gazelor naturale. Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri