Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in crestere cu 1,49%, intr-o piata in care evolutia burselor externe i-a determinat pe investitori sa tranzactioneze mai intens, cu precadere actiuni Fondul Proprietatea si Erste, astfel ca lichiditatea a atins maximul ultimelor sapte saptamani, informeaza Mediafax.
In aceasta luna bursa a intrat intr-o perioada de evolutii in lateral, sedintele de scadere fiind urmate de zile de crestere, si variatiile inregistrate de indicele general BET-C fiind in majoritatea cazurilor de sub 1%. Indicele BET-C a incheiat a patra luna consecutiva pe rosu, insa ritmul de scadere a incetinit la 1,7%, dupa ce in luna mai trecerea datelor pentru dividende a dus la o corectie a indicelui de 13,47%.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, BET-C este cu 2,81% mai jos.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat in aceasta luna cu 0,86%, in timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si actiunilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,1%. Cei doi indici sunt inca pe plus comparativ cu nivelurile de la finalul anului trecut, cu 4,4% si, respectiv, cu 5,07%.

Daca joi bursa locala s-a decuplat de linia pietelor externe si a reusit sa incheie in crestere, evolutia de vineri a fost sustinuta din nou de traiectoria pietelor externe. Investitorii de pe bursele externe erau sceptici inainte de summit-ul UE de joi si vineri privind luarea unor masuri pentru combaterea crizei datoriilor suverane din zona euro.

Totusi, pietele au urcat puternic vineri, cu 2-3%, fiind luate prin surprindere de acordul incheiat in noaptea de joi spre vineri la Bruxelles intre liderii zonei euro cu privire la posibilitatea recapitalizarii bancilor prin fonduri de salvare europene, asa cum au solicitat Italia si Spania.

Seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR Mihai Caruntu spune ca scenariul de baza pentru evolutia economiei zonei euro prevede ca guvernele si Banca Centrala Europeana vor administra riscul de dezordine in zona datoriilor suverane si ca nu va fi nevoie de o restructurare a datoriilor unor tari precum Spania sau Italia, insa atrage atentia asupra pericolului ca economia europeana sa stagneze in urmatorii ani.

"In afara de a lua in calcul exporturile unde exceleaza Germania, economia zonei euro risca sa fie incapabila sa creasca rezonabil pentru ca ii lipsesc driveri concreti in acest sens. Reducerea stocului de datorii va presa consumul intern chiar si in conditiile unor programe de austeritate mai putin dure. Pe de alta parte, exista in continuare perspectiva unor noi stiri proaste pe termen scurt. Nu trebuie sa uitam de probleme Greciei, care nu s-au transat si tara pare ca in orice scenariu nu poate sa isi administreze volumul datoriilor publice fara o noua reducere a valorii nominale si care sa fie acceptata de creditorii internationali", a declarat Caruntu pentru Mediafax.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 2,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,69% peste nivelul de joi.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 2,3%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 2,07%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Volumele de actiuni tranzactionate la BVB au inceput sa creasca in a doua parte a sedintei, insa atentia investitorilor a fost axata numai pe cateva actiuni, printre care s-au regasit titlurile Erste, Fondul Proprietatea, SIF-urile si BRD. Totodata, au fost realizate si doua deal-uri cu actiuni Transelectrica (2,5 milioane lei) si BRD (1,5 milioane lei).

Exceptand actiunile mentionate, pe piata principala rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat doar titlurile Bancii Carpatica (520.000 de lei).

Analistul spune ca lipsa de predictibilitate pe termen scurt, precum si perspectiva unei relative stagnari economice pentru multi ani a zonei euro ii determina pe investitori sa fie reticenti cu privire la expunerea pe actiuni europene.

"Astfel se explica reactia de ajustare sensibila a lichiditatii pietelor de actiuni europene, dar si scaderea volumului de capital destinat pietelor emergente. Capitalurile se retrag spre pietele cele mai dezvoltate in astfel de perioade de lipsa de predictibilitate generalizata. BVB fiind o piata mica este silita sa se descurce in principal cu capital autohton, care este insa foarte slab reprezentat de fondurile de pensii si mutuale. De aici si lichiditatea redusa chiar si pe titlurile importante de la BVB. Pe de alta parte, vestile venite din Romania, daca ne referim la episodul Hidroelectrica, nu sunt de natura sa sustina fluxuri de capital importante, ci dimpotriva sa ii indemne pe investitorii straini sa solicite discount-uri ce pot parea exagerate", a adaugat Caruntu.
Investitorii au transferat in total actiuni de 50,7 milioane lei (11,3 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste rulajul sedintei precedente, de 17,7 milioane lei (4 milioane euro). O lichiditate mai mare decat cea de vineri nu a mai fost inregistrata din 15 mai, cand operatiunile au cumulat 62,8 milioane lei (14,1 milioane euro).

Datele din sistemul BVB arata ca marti a fost un rulaj de aproape 267,7 milioane lei (60 milioane euro), insa atunci 240,8 milioane lei (53,9 milioane euro) au provenit din inregistrarea rezultatelor ofertei de preluare de la Azomures (AZO). Tranzactiile cu actiuni realizate marti la bursa au fost de 26,9 milioane lei (6 milioane euro).

Aproape doua treimi din lichiditatea de vineri a fost asigurata de transferurile cu actiuni Erste (17,3 milioane lei) si Fondul Proprietatea (14,2 milioane lei).

Titlurile bancii austriece au avansat la BVB cu 6%, la 64,5 lei (14,49 euro), influentate de evolutia consemnata pe bursa de la Viena, unde pretul a urcat cu 5,46%, la 14,77 euro.

Cea mai recenta operatiune cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,4565 lei, pret cu 2,58% peste inchiderea de joi.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 6,2 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de joi, de 361.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 84% de un deal cu 1% din actiunile companiei de asigurari Astra (ATRA), pentru 5,2 milioane lei. Actiunile au fost transferate la pretul de 7,2 lei, cu 9,77% sub cea mai recenta cotatie. Pe piata principala nu au mai fost realizate tranzactii cu aceste actiuni din data de 8 mai.

"Nu exista conditii pentru un val de crestere chiar daca evaluarile unor burse importante par sa fie atractive. In acest peisaj, BVB ofera oportunitati intre titlurile cele mai lichide precum Fondul Proprietatea, Petrom sau Transgaz, titluri care merita sa stea pe lista scurta a investitorilor. Daca ne gandim numai la faptul ca dividendele pe 2011 pentru aceste companii sunt sustenabil a fi obtinute si in acest an si ca randamentele dividendelor ar fi oricum de peste 7% avem un argument solid ca preturile actuale sunt atractive. Companiile de la BVB se tranzactioneaza la un discount de 25% fata de valoarea contabila si, respectiv, mai putin de patru ori profiturile EBITDA pe anul trecut. Acestea in ansamblu ar oferi argumente pentru a spune ca bursa noastra pare departe de a fi scumpa", a mai spus analistul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 3,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri