Bursa de la Bucuresti a crescut cu 3%, in cel mai alert ritm din ultimele opt luni, insa rulajele au continuat sa fie reduse in majoritatea cazurilor, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au salvat din nou lichiditatea.
O crestere mai accelerata decat cea de luni a fost inregistrata la 27 octombrie, cand indicele general BET-C a avansat cu 3,62%.
In primele minute de tranzactionare de luni piata a avansat cu 0,6%, marcand astfel a patra sedinta consecutiva de crestere, iar dupa prima ora cresterea a ajuns la 2%. In ultimele patru sedinte indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cumulat cu peste 6%.

Totusi, rulajele au continuat sa fie reduse luni in cazul celor mai multe actiuni. Astfel, la inchiderea pietei principale doar opt actiuni inregistrau rulaje de peste 500.000 de lei.

Investitorii nu au reactionat la anuntul de vineri al agentiei de evaluare Moody's, care a inrautatit de la stabila la negativa perspectiva ratingului atribuit Romaniei. Decizia a fost luata din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare.

"In piata sunt prezenti doar cativa speculatori care se coreleaza imediat la tendintele burselor externe. Pe alocuri, pe actiuni precum Fondul Proprietatea si OMV Petrom, mai vedem din nou prezenta unor investitori straini, care si-au relaxat pozitia fata de Romania dupa ultimele evenimente petrecute pe plan european. Atat cresterile, cat si scaderile pe volume reduse nu pot fi relevante pentru trendul general, dar totusi ele conteaza in perceptia generala a investitorilor despre piata", a declarat pentru Mediafax Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 2,95%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 2,04% peste inchiderea de vineri.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 3,82%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 3,17%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Cred ca piata noastra nu va reactiona la publicarea rezultatelor financiare trimestriale decat in cazul actiunilor companiilor unde vom vedea surprize. In principiu, in aceasta perioada a anului nu cred ca vom vedea volume in crestere si interes deosebit pe piata locala. Poate doar spre finalul verii, cand majoritatea investitorilor se vor intoarce in piata", a afirmat Necula.

Investitorii au transferat in total actiuni de 25,2 milioane lei (5,6 milioane euro), valoare de doua ori sub sedinta precedenta, cand piata a consemnat cel mai ridicat rulaj din ultimele sapte saptamani, de 50,7 milioane lei (11,3 milioane euro).

Aproape doua treimi din lichiditatea de luni a fost asigurata de titlurile Fondului Proprietatea, cu care au fost efectuate operatiuni de 15,6 milioane lei. Pretul acestor actiuni a crescut cu 4,6%, la 0,4775 lei.

"Momentan solutiile agreate de catre liderii europeni cred ca nu fac decat sa calmeze pietele pe termen scurt si sa mai castige timp in lupta cu datoriile statelor. Cred ca inceputul unui nou trend de crestere se mai amana. Deocamdata inca ne aflam intr-o zona de incertitudine. Presiunea fiind luata acum de pe sistemul bancar, cred ca se va muta pe rezultatele macroeconomice din zona euro din prima jumatate a anului", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene avansau cu pana la 1,3%, prelungind trendul descendent de saptamana trecuta, dupa ce datele peste estimari privind industria manufacturiera din Japonia si China au generat optimism ca Asia va imbunatati perspectivele de crestere economica globala.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri