Bursa de la Bucuresti a incheiat a cincea sedinta in crestere, cu 0,77%, intr-o piata in care cele mai multe actiuni au continuat sa inregistreze rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvata din nou de titlurile Fondului Proprietatea (FP).
In ultimele cinci sedinte indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cumulat cu aproape 7%. Daca luni piata a urcat in cel mai alert ritm din ultimele opt luni, sedinta de marti a fost una apatica, in care cotatiile au avansat in prima parte a zilei cu peste 1%, insa apoi cresterile s-au limitat la 0,6%, scrie Mediafax.

"Bursa romaneasca reuseste de cateva zile sa revina la viata, sustinuta de optimismul generat pe bursele externe. Totusi, perioada de vara cu lichiditate scazuta va persista si in cazul multor companii cred ca vom inregistra si de acum incolo volume extrem de reduse de tranzactionare. Dupa corectii mai abrupte, cele care au avut cel mai mult de castigat in ultimele trei zile sunt actiunile SIF-urilor si titlurile Fondului Proprietatea, iar o nota optimista s-a resimtit pe majoritatea titlurilor tranzactionate in ringul bursei", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Investitorii nu au reactionat vizibil la disputele din Parlament intre PDL si USL pentru schimbarea presedintilor Cameri Deputatilor si Senatului, astfel ca bursa a continuat sa urmeze linia pietelor internationale.

"Luptele din scena politica precum si inconsistenta programului de privatizare sunt elemente care dezamagesc si indeparteaza investitorii straini de bursa romaneasca, generand totodata neincredere si in randul investitorilor autohtoni", a afirmat brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,89%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,17%.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,86% peste finalul sesiunii de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,84%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Bursa a lansat, marti, un nou indice, BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS). BET-BK va putea fi folosit ca un indice de referinta pentru fondurile mutuale active in Romania.

Componenta indicelui BET-BK este foarte apropiata de cea a indicelui BET-XT. Indicele BET-BK cuprinde actiunile celor cinci SIF-uri, ale OMV Petrom (SNP), BRD (BRD), Fondul Proprietatea (FP), Erste (EBS), Transelectrica (TEL), Biofarm (BIO), Bursa de Valori (BVB), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), Antibiotice (ATB), Alro (ALR), Electromagnetica (ELMA), Oltchim (OLT), SSIF Broker (BRK), Zentiva (SCD), Ropharma (RPH), Condmag (COMI), Compa (CMP), Oil Terminal (OIL) si Dafora (DAFR).

Dupa primele minute ale sedintei, indicele BET-BK era in crestere cu 0,61%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 40% sub lichiditatea de marti, de 25,2 milioane lei (5,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 8,6 milioane lei, si au asigurat 57% din rulajul pietei. Cel mai recent transfer cu aceste actiuni a fost efectuat la 0,4805 lei, cu 0,63% peste nivelul de luni.

Exceptand actiunile Fondului Proprietatea rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat doar titlurile SIF Transilvania (1,2 milioane lei), SIF Oltenia (995.000 de lei), SIF Banat-Crisana (696.000 de lei) si Erste (691.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, transferurile au cumulat doar 180.000 de lei, valoare cu 28% peste lichiditatea de luni, de 141.000 de lei.

Actiunile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide de pe Rasdaq, cu operatiuni de 62.000 de lei, iar pretul a crescut cu 2,7%, la 0,1331 lei.

"Bursele externe sunt mai increzatoare in viitorul economic al finantelor mondiale gratie ultimelor intalniri ale reprezentatilor tarilor reprezentative , precum si sperantelor legate de QE3 din SUA (un nou program de relaxare cantitativa lansat de banca centrala din SUA pentru achizitii de obligatiuni de stat de pe piata secundara in vederea cresterii lichiditatii si reducerii dobanzilor. Scopul final este de stimulare a economiei - n.r.). QE3 va avea puterea ca pe termen scurt sa propulseze preturile actiunilor. Pe de alta parte, climatul intern ramane in continuare prada incertitudinii si lipsei de predictibilitate", a mai spus Chisu.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile burse europene erau in crestere cu pana la 0,7%, indreptandu-se spre cel mai amplu avans de cinci sedinte consecutive din acest an, datorita asteptarilor pietei ca bancile centrale din Europa si China sa relaxeze politica monetara pentru a stimula economia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri