Amenzile maxime pentru incalcarea legislatiei bursiere cresc de pana la de zece ori in cazul persoanelor fizice, astfel ca sanctiunea poate ajunge la 500.000 lei, iar in cazul companiilor penalitatile merg pana la 10% din cifra de afaceri, potrivit unor modificari aduse legislatiei pietei de capital, conform Mediafax.
Modificarile sunt prevazute intr-o ordonanta de guvern aprobata de Guvern miercurea trecuta si publicata sambata in Monitorul Oficial. Prevederile intra in vigoare la zece zile de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial.

Cele mai mari amenzi aplicabile persoanelor fizice vor fi platite de catre actionarii care nu fac oferte de preluare dupa ce au depasit pragul de 33% din titlurile unei societati listate.

Sanctiunea poate fi avertisment sau amenda de la 1.000 - 25.000 lei la trecerea a 30 de zile de la expirarea termenului in care trebuia lansata oferta. Amenda creste de la 25.001 lei la 50.000 lei daca oferta nu este initiata in luna urmatoare, iar dupa scurgerea a mai mult de doua luni intra in palierul 50.001 lei-500.000 de lei.

Firmele vor fi sanctionate cu avertisment sau amenda de pana la 1% din cifra de afaceri din anul anterior daca depasesc cu o luna termenul limita pentru lansarea a ofertei.

Amenda va creste pana la 5% din cifra de afaceri la scurgerea a doua luni de la data limita, iar daca nici dupa cele 60 de zile nu este initiata oferta, sanctiunea poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

Potrivit prevederilor inca in vigoare, Comisia poate aplica amenzi cuprinse intre 500 si 50.000 de lei persoanelor fizice, in timp ce pentru firme sanctiunile sunt intre 0,5% si 5% din capitalul social.

Noile sanctiuni sunt graduale si in cazul altor contraventii. Pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse intre 1.000 lei si 100.000 de lei. Pentru abateri mai putin grave, Comisia poate transmite doar un avertisment.

Pentru realizarea unor tranzactii pe baza de informatii privilegiate CNVM va avea posibilitatea sa aplice amenzi care pot fi intre jumatate si totalitatea valorii tranzactiei realizate.

Daca persoana cu acces la informatii privilegiate a transmis acele informatii altei persoane, insa nu a fost realizata nicio tranzactie, amenda va fi cuprinsa intre 10.000 lei si 100.000 lei.

In cazul sanctionarii unei firme nou-infiintate, care nu a inregistrat cifra de afaceri in anul anterior sanctionarii, sau in cazul persoanei juridice a carei cifra de afaceri nu este accesibila, CNVM poate aplica amenzi cuprinse intre 5.000 de lei si 2,5 milioane lei.

Ordonanta de guvern prevede si noi modalitati de stabilire a pretului din oferta de preluare, in cazul in care nu poate fi determinat prin metoda celei mai mari cotatii platite de ofertant sau de persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat in ultimele 12 luni anterior depunerii documentatiei de oferta.

Astfel, daca acest criteriu nu va putea fi utilizat, pretul va fi determinat de un evaluator independent prin alegerea celui mai mare pret obtinut prin alte sase metode de evaluare, fata de trei criterii in prezent.

Evaluatorul va trebui sa calculeze pretul mediu ponderat de tranzactionare aferent ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la CNVM a documentatiei de oferta si cel din ultimele 12 luni anterioare datei la care a fost depasita participatia de 33% din drepturile de vot.

De asemenea, se poate utiliza valoarea unitara a activului net al societatii conform ultimei situatii financiare auditate anterioare depunerii documentatiei de oferta, dar si conform ultimei situatii financiare auditate anterioare datei la care a fost depasit pragul de 33%.

Alte doua elemente care pot fi luate in calcul de evaluator sunt cel mai mare pret platit de ofertant sau de persoanele cu care actioneaza in mod concertat in ultimele 12 luni anterioare datei la care s-a depasit pragul de detinere si valoarea actiunilor rezultate dintr-o expertiza efectuata in conformitate cu standardele internationale de evaluare.

In prezent, sunt utilizate trei metode, respectiv pretul mediu ponderat de tranzactionare aferent ultimelor 12 luni anterioare derularii ofertei, valoarea activului net al societatii conform ultimei situatii financiare auditate si valoarea actiunilor rezultate dintr-o expertiza in conformitate cu standardele internationale de evaluare.

Totodata, firmele vor fi obligate sa publice pe site-ul propriu cu minim 30 de zile inainte de AGA, fata de 5 zile in prezent, documentele sau informatiile vizand problemele inscrise pe ordinea de zi.

Ordonanta cuprinde si unele prevederi pentru fondurile de investitii si administratorii fondurilor. Una dintre cele mai importante este posibilitatea pentru societatile de administrare a investitiilor (SAI) de a administra fonduri deschise din alte state membre UE, in baza pasaportului european.

Societatea va putea presta aceleasi servicii pentru care a primit autorizatie de la CNVM, fie prin infiintarea unei sucursale, fie in mod direct, in temeiul liberei circulatii a serviciilor, pe baza transmiterii autoritatii pietei de capital locale a unei notificari, insotita de o serie de documente relevante.

De asemenea, este introdusa posibilitatea realizarii de fuziuni nationale sau transfrontaliere intre fonduri, iar obligatia de autorizare a operatiunii va reveni CNVM daca fondul absorbit este din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri