CNVM a dispus anularea limitarii dreptului la vot in AGA pentru un grup de actionari care detin aproape 16,9% din actiunile SIF Muntenia (SIF4), intrucat din documentele puse la dispozitie de Muntenia Invest, administratorul SIF, nu reiese ca investitorii respectivi actioneaza concertat, conform Mediafax.
"Avand in vedere ca din documentele puse la dispozitia echipei de control a CNVM, care a efectuat un control tematic in data de 06.07.2012 la sediul SAI Muntenia Invest, nu reiese existenta unei actiuni concertate intre persoanele carora le-au fost suspendate drepturile de vot (...) conducerea SAI Muntenia Invest, in calitate de administrator al SIF Muntenia este obligata sa dispuna, anterior desfasurarii AGA din data de 07.07.2012 - a doua convocare, ridicarea masurii de suspendare a drepturilor de vot reprezentand 11,8899% din capitalul social al SIF Muntenia aferente actiunilor ce depasesc pragul de 5% din capitalul social", se arata intr-o ordonanta emisa vineri noaptea de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Hotararea institutiei a fost luata in urma unei verificari derulate vineri la SIF Muntenia cu scopul de a stabili daca era legala decizia SAI Muntenia Invest de limitare la 5% a drepturilor de vot ale unui grup de 37 de actionari care detin aproape 16,9% din titlurile SIF.

Anuntul privind limitarea drepturilor la vot a fost facut public de SIF Muntenia joi seara, iar in grupul respectiv de actionari se regaseau si investitorii care au solicitat revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor.

Surse din CNVM au declarat vineri ca institutia a trimis o echipa de control la sediul SIF Muntenia pentru a verifica documentele in baza carora Muntenia Invest, administratorul societatii de investitii, a stabilit ca grupul celor 37 de actionari actioneaza concertat si le-a limitat drepturile de vot.

Intre actionarii respectivi se regasesc omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titluri, precum si compania de administrare a investitiilor East Capital si trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING si fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital si societatea sa de administrare a investitiilor.

Administratorul SIF Muntenia mentiona intr-un raport transmis joi seara ca dreptul la vot a fost limitat deoarece investitorii respectivi ar actiona concertat intrucat au "o politica comuna, cu sau fara legatura cu piata de capital", dar si pentru ca scopul asocierii lor "consta in operatiuni aflate in legatura cu unul sau mai multi emitenti (pozitii publice in legatura cu SIF-urile)".

Un alt argument este ca grupurile contin firme si sau persoane fizice care "direct sau indirect au incheiat/intermediat tranzactii cu instrumente financiare negociate in prealabil, in nume propriu sau prin persoane implicate cu acestea sau care deruleaza in mod curent tranzactii prin entitati controlate direct sau indirect de una dintre ele".

Muntenia Invest considera ca acesti investitori actioneaza concertat si pentru ca desemneaza ca mandatari aceleasi persoane pentru a le reprezenta voturile.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a transmis vineri dimineat,a un comunicat Comisiei prin care ii solicita interventia, considerand ca limitarea drepturilor la vot in AGA de la SIF Muntenia este abuziva, fiind realizata pe "temeiul unei actiuni concertate neprobate si nejustificate legal".

AGA de la SIF Muntenia, programata pentru sambata, se anunta una foarte incordata, intrucat se va discuta propunerea de revocare a actualului Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor si alegerea unuia nou. Consiliul supravegheaza activitatea administratorului societatii de investitii financiare si poate chiar propune actionarilor rezilierea contractului cu acesta.

Nu mai putin de 30 de candidati sunt inscrisi pentru cele 11 locuri in Consiliul Reprezentantilor, printre acestia numarandu-se si fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea, Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, mai multi brokeri si noua membri din actualul Consiliu al Reprezentantilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri