Dupa 4 zile de foc pe scena politica romaneasca, a urmat un weekend istoric pentru SIF Muntenia si chiar pentru intreaga piata. Asa cum nici in Parlament n-a fost deloc usor sau scurt, nici alegerile de la SIF4 nu au fost lipsite de scandal sau discutii interminabile. Insa, mai importante decat derularea sau dificultatea schimbarii sunt efectele acesteia, pe care toata piata le asteapta cu optimism.
Dupa o Adunare Generala a Actionarilor de peste 33 de ore, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia a fost schimbat. Noul Consiliu este format din 11 reprezentanti alesi de un grup de actionari auto-intitulati "revolutionari", sustinuti de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Primele efecte ale schimbarii de Consiliu a fost vizibila in evolutia SIF-urilor in sedinta de ieri. Pe fondul asteptarilor de schimbari ale managementului dar si a optimismului adus de aceasta miscare, investitorii au devenit tot mai activi pe cumparare, in special in a doua parte a sedintei. Astfel, actiunile celor 4 SIF tranzactionate ieri (SIF Muntenia a fost suspendata de la tranzactionare) au crescut cu pana la 5,9%.

Semnal pozitiv, era de normalitate


Practic, pentru prima data in istoria SIF-urilor are loc o schimbare radicala a conducerii, fiind o consecinta a ridicarii pragului la 5%, la finalul anului trecut. „Revolutia” deschide calea unor miscari similare si in conducerilor celorlalte societati de investitii financiare, mai ales ca anul viitor expira multe dintre mandate.

Brokerii consultati de wall-street.ro spun ca semnalul este unul pozitiv si spera ca noua era in care SIF 4 a intrat sa aduca efecte palpabile si masurabile, cat mai repede.
„Trebuie sa fim sinceri si realisti si sa recunoastem ca managementul SIF 4 din ultimii ani nu s-a dovedit foarte activ. Aceasta schimbare aduce un suflu nou si imi doresc sa se intre in normalitate, cat de curand”, a declarat Adi Lupsan (foto stanga), director adjunct la Intercapital Invest.

Lupsan se asteapta la schimbari similare si in cazul celorlalte Societati de Investitii Financiare. „Imi doresc sa fie altceva, sa vedem o performanta financiara activa a SIF-urilor, ca urmare a unui management activ”, a mai spus Lupsan.

La sfarsitul lunii mai, SIF Muntenia avea un activ net de 1,256 miliarde lei (280 milioane euro).

Mihai Chisu (foto dreapta), broker la IFB Finwest, spune ca schimbarea din weekend a facut dreptate actionarilor” Este pentru prima data dupa anul 2000, de cand se tranzactioneaza SIF-urile, cand actionarii si-au impus punctul de vedere si au ales reprezentanti care sa justifice implicarea lor in companie. Schimbarea a avut efecte imediate si indirecte in piata si trage un semnal pozitiv si pentru celelalte societati, aratand ca trendul nu mai poate fi oprit”, a declarat Chisu.

Brokerul spera ca schimbarea Consiliului la SIF 4 sa aduca intrarea intr-o era a normalitatii, cu transparenta, calitate, respectarea principiilor de guvernanta corporativa si profesionalism.

Analistii de peste granite asteapta pasi concreti



Dincolo de entuziasmul si euforia de moment, cei care au preluat conducerea SIF 4 vor trebui sa demonstreze ca intentiile sunt de modernizare a companiei, si nu doar de a fi in fruntea unui emitent cu active de 280 milioane euro.

Ovidiu Fer (foto dreapta), analist la Wood&Company, spune ca semnalul este pozitiv, dar mai important este ce urmeaza.

In opinia sa, principalii pasi ar fi: taierea costurilor, mutarea focusului pe companii listate, vanzare de active, distribuire de dividende la rata maxima de distributie si buy back (pe actiuni precum Fondul Proprietatea).

„Daca merg in aceasta directie, va fi un exemplu bun pentru celelalte SIF. Daca nu, poate fi un fiasco. Schimbarea este de bun augur si pentru celelalte si este pentru prima data cand pragul de 5% conteaza. Din punctul meu de vedere, cel mai important este ca pe termen scurt sa vedem taieri de costuri si eventual o majorare de capital, pentru diluarea actionarilor pasivi. Ulterior, ar trebui sa vedem o politica agresiva de dezinvestire si restituire de valoare, sub forma de dividende sau buy back (sau ambele)”, a declarat Ovidiu Fer.

In opinia sa, pentru a vedea miscari similare si la celelalte SIF este nevoie de coalizare, mai greu de realizat pana la alegerile din aprilie anul viitor.

Cine sunt noii administratori


Noul Consiliu este format din 11 reprezentanti alesi de un grup de actionari "revolutionari", coagulati in jurul omului de afaceri omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titlurile SIF Muntenia, si a fondului de investitii ING International Romanian Equity, informeaza Mediafax.
Adrian Andrici: singurul reales din vechiul Consiliu, aflat si el in grupul coalizat de Iaciu. Actionar al SIF 4 si un investitor important pe bursa.

Olimpiu Blajut: director general adjunct la Swiss Capital, din 2005. Intre 2002 - 2005 a fost dealer la Eximbank, iar intre 1996 si 2002 a fost director de tranzactionare la firma de brokeraj Sira-Invest-Bucharest.

Razvan Lefter: broker la Swiss Capital din noiembrie 2011. Anterior a lucrat la EFG Eurobank Securities, din 2007. Din 2003 pana in 2006 a lucrat la ING Bank.

Marcel Gheorghe
: avocat specializat pe piata de capital.

Daniel Pandele: din 2001 este asociat si administrator Doraly Mall, firma controlata de Gheorghe Iaciu.

Gabriel Vasile
: consultant pentru afaceri si management.

Florin Cazan: lucreaza la casa de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment din 2002 si activeaza in piata de brokeraj din 1997.
Stefan Gioga: din 1997 lucreaza la Active International, unde este director de tranzactionare.

Cristian Alexandru Stefanescu: proprietarul primului restaurant Subway din Romania. Din 2006 pana in 2011, a lucrat la Piraeus Bank in cadrul diviziei Corporate.

Catalin Mancas: investitor pe piata de capital. Intre 2008 si 2011 a fost angajat la firma de brokeraj Romcapital.
Dan Sarboiu: director la Directia Administrarea Retelei din cadrul Romanian International Bank si activeaza in banca din 2003. Anterior, a mai lucrat la CEC (1999-2002), Banca Romaneasca (1995 - 1999), BCR (1990 - 1995), BNR (1990), Ministerul Energiei Electrice (1987 - 1990).

30 de candidati s-au inscris pentru cele 11 locuri in Consiliul Reprezentantilor, printre care si fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea, Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, mai multi brokeri si noua membri din fostul Consiliu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri