“Intr-un an in care Bursa merge bine… un milion de euro il scoti fara probleme”, este raspunsul lui Octavian Molnar, unul dintre sefii caselor de brokeraj care fac tranzactii in nume propriu pe bursa, pentru a-si suplimenta veniturile afectate de numarul modest al investitorilor din piata.
Majoritatea firmelor de brokeraj de pe Bursa au traderi care tranzactioneaza pe contul “house”, incercand sa profite de evolutia pietei locale.

“Anul trecut am facut pierdere pe house; ce castigasem in primele 6 luni am pierdut pe final de an. Acum in prima parte din 2011 suntem din nou pe profit. In anii buni pentru bursa, brokerii scot bani buni din tranzactiile pe cont propriu: in 2007 am facut peste un milion de euro… un milion de euro il faceai fara probleme in acei ani din trading”, spune Octavian Molnar, directorul general si presedintele societatii de intermediere financiara IFB Finwest.

Firma din Arad a inregistrat anul trecut o pierdere de 339.000 lei, asta dupa ce in 2007 inregistrase un castig net record, de aproape 8,5 mil. lei.

“Acum cu scandalul politic am vrut sa profitam oarecum si sa mergem long pe euro. Problema este insa ca la Sibiu avem spread-uri mici, dar din cauza lipsei de lichiditate riscam sa ramanem cu contractele pana la sfarsit, in vreme ce pe BVB avem cui sa vindem contractul EUR/RON, dar spread-urile sunt destul de mari. In fapt asta este problema brokerilor care tranzactioneaza pe house: cand bursa cade, nu prea ai cum sa faci bani si pierderile pe care le inregistram se amplifica”, spune Molnar.

Prime Transaction: 3 mil. lei profit in 2011. Aproape o treime din tranzactii proprii


Cu un castig net de 3 milioane de lei in 2011, ajutata si de tranzactiile pe “house”, firma de brokeraj Prime Transaction a reusit sa se plaseze in topul profiturilor inregistrate de brokeri in 2011.

“Nu avem o cifra exacta, insa din trading pe cont propriu am facut un profit ceva mai mic de un milion de lei anul trecut. O parte importanta din castigul total reprezinta sumele rezultate din vanzarile de actiuni BVB. Adevarul este ca am prins piata si in momentele bune: am investit la inceputul anului, apoi in semestrul al doilea am fost foarte prudenti”, spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii.

Acesta adauga faptul ca Prime nu se concentreaza in mod special pe contul “house”, insa in perioadele bune ale Bursei, brokerii firmei fac tranzactii mizand aproape exclusiv pe titlurile lichide de pe BVB.

Broker Cluj – doua echipe de trading pe “house”


Broker Cluj (BRK) este una din societatile de intermediere care acorda o atentie ridicata tranzactiilor pe cont propriu. Astfel, firma are doua departamente de “house”: primul care face plasamente bazate pe analiza fundamentala si un al doilea departament, lansat in februarie 2012, care mizeaza pe tranzactii speculative.

“Anul acesta avem un randament de circa 14% la portofoliul bazat pe date fundamentale. In total, pe contul house avem active de circa 38 mil. lei, excluzand detinerile strategice ale firmei. In general departamentul nostru incearca sa gaseasca plasamente cu perspective de crestere pe termen mediu, de la 6 luni in sus. Avem 90% din investitii pe actiuni tranzactionate pe BVB si restul in instrumente financiare tranzactionate la Viena, in special optiuni de put si call, pentru a ne proteja de o eventuala cadere a pietei”, spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al BRK si cel care se ocupa de contul “house” cu investitii bazate pe date fundamentale.

In 2007, Broker a facut aproape 5 milioane de euro profit pe contul house, beneficiind de cresterea puternica a unor companii precum Dafora, Boromir sau Armax, pe care le avea in portofoliu. “Aceste asa-zise ‘small caps’ erau foarte cautate in acea perioada. Investitorii vroiau sa cumpere pachete importante in cadrul lor chiar daca nu erau tocmai niste actiuni lichide pe bursa”, spune Danciu.

Raul Has este traderul Broker Cluj care conduce departamentul de tranzactii speculative al firmei. Aceste spune ca de la infiintarea departamentului, in februarie 2012, a inregistrat un randament anualizat de 18,6%. “Facem tranzactii cu actiuni listate pe BVB si pe indicii tranzactionati pe plan extern”, mentioneaza el.

Sursa imagine: Shutterstock


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri