Cea mai mare cadere a leului de dupa atacul speculativ din 2008 a dublat banii investitorilor, ce-i drept putini, care au anticipat efectele crizei politice asupra cursului si au plasat fonduri in acest sens.
10.000 de lei investiti pe Sibex in contracte futures EUR/RON in saptamana care a precedat suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu ar fi valorat la inceputul acestei saptamani o suma cuprinsa intre 19.000 - 21.000 de lei, in functie de cotatia la care contractul a fost cumparat.

Vineri, 6 iulie, presedintele a fost suspendat de catre Parlament, insa mutarea putea sa fie anticipata inca de la inceputul respectivei saptamani, cand au aparut primele discutii concrete despre aceasta masura in cadrul aliantei PSD-PNL.

Luni, 3 iulie, cursul oficial BNR pentru un euro era de 4,4505 lei, in vreme ce pe Bursa din Sibiu (Sibex), contractul futures EUR / RON cu scadenta in septembrie a variat intre 4.4841 si 4.4995 (inchiderea).

De la acea data si pana in prima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana cursul BNR a urcat la 4,6009lei/euro, o crestere de 3,8% - cifra imensa pentru piata valutara. La Sibex, contractul EUR / RON a fluctuat pe 23 iulie intre 4.5970 si 4.6350 (inchiderea).

“Deprecierea pentru EUR/RON de la inceputul lunii ar fi putut aduce un profit de peste 120% pentru cei care au cumparat la inceputul lunii contracte cu activul suport EUR/RON la Sibex, un calcul simplu ne arata ca la o marja de 110 ron pe contract la Sibex cumparat in data de 3 iulie si vandut in data de 23 iulie, profitul potential depaseste 120%. (profit pe contract 135 ron, marja 110 ron)”, spune Adrian Ciudin, director dezvoltare Sibex.

Randamentul de peste 120% este calculat in functie de cotatiile de inchidere ale contractului EUR/RON, cotatii la care nu orice investitor a putut cumpara . Luand insa in calcul mediile de pret din zilele respective (3 si 23 iulie), randamentul scade la aproximativ 99%, o cifra oricum substantiala pentru o perioada de doar trei saptamani.

De ce nu se ingramadesc investitorii sa parieze pe cursul EUR – RON?


Chiar si in aceste conditii insa, putini investitori romani pariaza pe cursul euro/leu in aceasta perioada. In timpul sedintei de marti, volumul inregistrat de contractele EUR/RON era de circa 120, in comparatie cu 520 pe EUR/USD sau 237 pe EUR/JPY.

“Cu sume mici se puteau face ceva bani mizand pe caderea leului in aceasta luna. Piata nu este insa foarte lichida. Lumea nu se inghesuie pe EUR/RON pentru ca nu exista market maker iar speculatorii se tem de o interventie a BNR, care oricand poate schimba dramatic evolutia cursului de schimb. Sunt preferate perechile valutare foarte cunoscute si jucate la nivel international, precum EUR/USD, pentru ca acolo este foarte greu sa vezi cotatiile miscate de interventia unei anumite entitati”, mentioneaza Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

WBS Romania este singura firma de brokeraj de pe Sibex care face market making pe valute, perechea EUR/RON neregasindu-se insa pe lista celor unde exista un formator de piata. In aceste conditii, diferenta dintre ofertele de cumparare si cele de vanzarea este de multe ori una semnificativa, fapt care ii face pe investitori sa fie mai putin interesati de acest contract.

O parte din reprezentantii firmelor de brokeraj chiar declarasera ca au incercat sa speculeze evolutia din ultima perioada a cursului de schimb. Sumele pe care acestia vor sa le investeasca adesea depasesc cateva zeci sau chiar cateva sute de mii de lei, astfel ca pariurile pe cursul de schimb euro - leu raman o optiune reala doar pentru micii investitori.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri