Bursa a avansat cu 1,34%, intr-o piata in care ordinele de cumparare au ridicat pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) cu 3,2%, si unde titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 75% din lichiditate.
Piata a fost pe verde inca din primele minute, urcand cu peste 1%, iar pana la inchidere a oscilat usor in jurul acestui nivel. Volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in cazul celor mai multe actiuni, conform Mediafax.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,75%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,6%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, urca cu 1,82%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,1% peste inchiderea de marti.

Indicele BET-BK a avansat cu 1,17%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Actiunile Bancii Transilvania au urcat in primele zece minute cu pana la 3,5%, sustinute de unele ordine de cumparare dupa ce banca a anuntat miercuri dimineata un profit net in crestere cu 47% pentru primul semestru, la 179,6 milioane lei (40,9 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, titlurile Bancii Transilvania erau cotate la 1,032 lei, pret cu 3,2% peste nivelul de marti. Evolutia a venit pe al saselea rulaj din piata, de 738.000 de lei.

"Nivelul de interes pe actiunile Bancii Transilvania a fost destul de scazut azi (miercuri -n.r.) avand in vedere ca banca a raportat un profit cu aproape 50% mai mare decat anul trecut. Putem sa explicam aceasta situatie prin faptul ca pretul nu este foarte atractiv, actiunile tranzactionandu-se in zona maximelor ultimelor trei luni, dar si pentru ca nivelul de interes general pe bursa este inca destul de scazut si in special pe sectorul bancar", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital.

Atentia investitorilor a continuat sa fie axata pe titlurile Fondului Proprietatea, unde pretul a ramas pe crestere pentru a saptea sedinta consecutiv si a depasit nivelul de 0,52 lei/actiune, in cadrul unor transferuri cu volume mai consistente. Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat ziua in crestere cu 2,65%, la 0,5225 lei.

Operatiunile au cumulat 24,3 milioane lei, suma din care 13 milioane lei a reprezentat valoarea unui deal cu 0,18% din titlurile Fondului. Deal-ul a fost efectuat la 0,5215 lei, pret cu 2,46% peste nivelul de marti.

"Stirile pozitive de saptamana trecuta, legate de rezilierile contractelor Hidroelectrica cu traderii din energie si de perspectiva iesirii companiei din insolventa in toamna acestui an, au generat un val de interes ce s-a extins pe mai multe zile in conditiile in care si pietele externe au inregistrat cresteri semnificative. «Lovitura de gratie» pentru investitorii nehotarati a venit marti, cand Guvernul a aprobat vanzarea unui pachet din participatia la Electrica Muntenia Sud, deal ce ar cota pachetul FP-ului la 320 milioane euro, o valoare de patru ori mai mare decat cea care este trecuta acum in activ. Intrebarea la care investitorii trebuie sa raspunda acum este care mai este potentialul de crestere al actiunilor pe termen scurt?", a adaugat brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au asigurat 75% din lichiditatea pietei, de 32,2 milioane lei (7 milioane euro). Rulajul pietei este aproape dublu fata de cel de marti, de 17,3 milioane lei (3,8 milioane euro).

"Volumele raman scazute in conditiile incertitudinii generale de pe plan local si a perioadei de concedii caracterizata printr-un nivel mai redus al activitatii. Acest lucru nu este insa un semnal negativ. De obicei atunci cand apar volume mari dupa o perioada de crestere mai puternica, este semnul ca miscarea se aproprie de sfarsit", a mai spus Constantinescu.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in crestere cu pana la 1%, iar piata de la Frankfurt era in scadere cu numai 0,1%. Pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert si inregistrau variatii reduse.

Evolutia pietelor este determinata de estimarile investitorilor ca marile banci centrale sa ia noi masuri pentru stimularea economiei, in contextul evolutiilor economice ingrijoratoare din Asia, Statele Unite si Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri