Transelectrica (TEL) se adauga pe lista companiilor care permit distribuirea dividendelor acordate prin intermediului firmelor de brokeraj de pe Bursa, direct in contul actionarilor. Chiar daca este vorba de o masura absolut normala pentru o piata de capital, majoritatea companiilor listate inca nu au adoptat acest sistem.

Brokerii pot alege daca vor isi taxeaza sau nu clientii pentru acest tip de serviciu.

Dividendele Transelectrica si ale unor alte companii listate, precum SIF Banat Crisana, Biofarm sau Rompetrol Well Services, sunt distribuite de catre Depozitarul Central prin transfer bancar in contul participantilor la sistemul RoClear, pentru actionarii care au mandatat intermediarii sa colecteze dividendele in numele acestora.

Reprezentantii Depozitarului spun ca poarta discutii permanent cu reprezentantii companiilor listate, incercand sa le convinga sa adere la acest sistem.

“Decizia este insa luata de emitenti. Noi nu putem decat sa le prezentam avantajele acestui sistem”, spune Cristian Agalopol, presedintele Depozitarului Central.

Compania nationala de transport a energiei electrice va plati dividendele aferente anului 2011 incepand cu 20 august 2012. Transelectrica plateste un dividend brut de 1,1 lei/actiune, care in ziua anuntului ar fi generat un randament de 6,8%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANRE reduce tarifele de transport si distributie a electricitatii