Casa de brokeraj Tradeville va lansa in aceasta luna primul ETF (exchange traded fund) din piata romaneasca, valoarea initiala urmand sa fie de 0,5 mil. lei. Daca lucrurile merg bine, peste cateva luni ar putea sa fie lansat si un al doilea ETF, spun reprezentantii firmei de brokeraj.
Fondul va avea 10 blocuri de titluri de participare, fiecare fiind alcatuit din 10.000 de unitati cu o valoare nominala de 5 lei/unitate, mentioneaza Victor Stanila PR Manager in cadrul Tradeville.

„Fondul se afla in etapele premergatoare listarii, BVB mai trebuie sa isi dea acordul final de admitere la tranzactionare. Pana la sfarsitul lunii august acesta va ajunge in piata. Ne concentram atat pe atragerea investitorilor de retail cat si pe atragerea institutionalilor interesati sa aiba expunere pe indicele BET”, a declarat Stanila.

UPDATE: Comisia de Admitere la Tranzactionare BVB a emis luni seara avizul consultativ favorabil ETF-ului Tradeville. Admiterea la tranzactionare pe baza avizului consultativ favorabil mentionat urmeaza sa fie supusa aprobarii Consiliului Bursei, in urmatoarea sedinta.


ETF-ul Tradeville este un fond deschis de investitii care va fi tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Acesta va investi in actiunile companiilor din indicele BET, al celor mai lichide companii listate (cu exceptia SIF-urilor), urmarind de asemenea si ponderea pe care acestea o au in indice.

Victor Stanila„Micii investitori vor putea achiztionata unitati de fond direct din piata, in vreme ce institutionalii, precum fondurile de pensii sau chiar alte fonduri de investitii, vor putea subscrie direct prin intermediul Societatii de Administrare a Investitiilor Vanguard Asset Management. De asemenea, institutionalii vor avea posibilitatea de a oferi actiuni ale companiilor din BET in schimbul unitatilor de fond ale ETF-ului”, spune Victor Stanila (foto).

Numarul minim de unitati de fond care pot fi subscrise pe piata primara de catre participantii autorizati, in nume propriu sau in numele unor investitori institutionali este de 10.000, sau un bloc de titluri de participare.

In functie de cerere, numarul initial de 100.000 unitati de fond poate sa fie marit, prin intermediul unor noi emisiuni, sau micsorat, prin intermediul unor operatiuni de rascumparare.

Cererile de emitere, respectiv de rascumparare pe piata primara sunt date confidentiale. Cresterea sau scaderea numarului de unitati de fond va putea fi observabila la finalul fiecarei zile cand banca depozitar va certifica valoarea unitatii de fond.

Pe bursele dezvoltate, ETF-urile sunt printre cele mai tranzactionate instrumente financiare, simplitatea acestora si costurile reduse fiind principalele elemente care atrag investitorii.

La nivel international, cel mai performant ETF din acest an este iShares Home Construction ETF, un fond ce urmareste structura indicelui Dow Jones US home construction, si care inregistreaza un randament de 45%.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri