Investitorii institutionali straini au continuat sa cumpere actiuni Fondul Proprietatea in luna iulie, achizitiile nete insumand 1,07% din FP, astfel ca participatia cumulata a acestora a avansat la 49,82% din total.

La finalul lunii iunie, investitorii institutionali straini detineau cumulat 48,75% din actiunile Fondului Proprietatea, informeaza Mediafax.

Participatiile investitorilor institutionali inregistrati in Romania a urcat usor, de la 9,66% la 9,71% din capitalul social, potrivit unui raport transmis, miercuri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In acelasi timp, participatia actionarilor persoane fizice straine a scazut cu 0,91 puncte procentuale, la 6,49%, de la aproape 7,4% la finele lunii iunie. Actionarii persoane fizice romane au ales, de asemenea, sa-s reduca detinerile, pachetul coborand la 29,57% din titluri, fata de 29,79% in luna iunie.

Fondul Proprietatea controleaza 1,74% din actiunile propri, titluri rascumparate anul trecut si care vor fi anulate, iar Ministerul Finantelor are un pachet de 2,65%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011, iar in acest an ar putea fi cotat si la bursa de la Varsovia.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controleaza indirect circa 14,2% din actiuni, si City of London, care la finele lunii martie avea 9,8%.

Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, detinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentand 4,93% din actiuni.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de miercuri in scadere cu 0,58%, la 0,5155 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 7,1miliarde lei (1,5 miliarde euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Templeton va anunta noile planuri pentru listarea secundara a FP