Capitalul social al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) ar putea fi majorat cu cel mult 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Operatiunea va fi supusa aprobarii actionarilor combinatului chimic intr-o Adunare Generala a Actionarilor programata pentru 10 septembrie, se arata intr-un comunicat al Oltchim transmis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Oltchim are un capital social de 34,3 milioane de lei, scrie Mediafax.

Actionarii minoritari vor avea drept de preferinta la subscrierea a 930,7 milioane de actiuni, din totalul de 20,59 miliarde de noi acþiuni, proportional co detinerile pe care le au la Oltchim. Actiunile ramase nesubscrise vor fi anulate.

Potrivit unui memorandum al Guvernului, conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de AVAS urma sa fie efectuata pana la finele lunii august. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania. PCC detine 18,32% din actiuni, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

La inceputul lunii martie, Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de AVAS, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

Combinatul chimic a inregistrat in primul trimestru pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro), fata de un rezultat negetiv de 2,64 milioane lei in primele trei luni din anul precendent, si venituri mai mici cu 49,3%, la 263,4 milioane lei.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, in principal catre Electrica, banci si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Combinatul chimic a inregistrat pierderi din 2007 pana anul trecut, in valoare totala de 1 miliarde de lei. Ultimul an in care combinatul a avut profit a fost 2006, dar castigul a fost modest.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companiile feroviare au deraiat de pe sine si in 2019