Bursa de la Bucuresti a incheiat ziua in stagnare, in linie cu bursele externe, intr-o piata apatica si in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a depasit 13,4 milioane lei, potrivit Mediafax.
Piata a marcat a patra sedinta consecutiva de scadere, continuand sa urmeze evolutia burselor internationale, astfel ca in aceasta saptamana a coborat cu 1,16%.

De la inceputul lunii august, bursa a crescut doar in trei din cele opt sedinte derulate, astfel ca indicele general BET-C a scazut cu 0,22% si a ajuns din nou sub nivelul din 2011. Indicele este cu numai 0,06% peste anul trecut.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a scazut in aceasta saptamana cu 0,9%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii iulie este cu 0,22% mai sus, si, totodata, comparativ cu sfarsitul anului trecut, este in crestere cu 6,8%.

Volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse si in aceasta saptamana, lichiditatea pietei fiind salvata razlet de unele deal-uri.
"Cred ca piata de capital mai poate fi scoasa din letargie, pe termen scurt, doar de listarile noi anuntate de stat. Totusi, problemele structurale si legislative ale pietei sunt mai mult decat grave.

S-au acumulat de-a lungul timpului foarte multe evenimente cu impact negativ, care au dus la erodarea increderii investitorilor in piata de capital din Romania si, implicit, in cresterea exponentiala a riscului sistemic, de piata. Cand aceste carente majore se vor rezolva, atunci vom putea vorbi de o piata de capital normal, pana atunci, desi suntem in Uniunea Europeana, ramanem o piata de capital incadrata ca frontier market, pe acelasi nivel cu tarile africane si restul din lumea a treia", a declarat directorul general al SSIF Broker, Grigore Chis.

Printre problemele enumerate de broker se regasesc nerespectarea legislatiei de actionarii care trebuie sa lanseze oferte de preluare, statutul incert al pietei Rasdaq.

"Statutul pietei Rasdaq de sase ani de zile este lasat la marginea nivelului minim de interes al autoritatilor pietei, in conditiile in care intre anii 2005-2008 s-au atras sume mari de bani, prin piata de capital pentru dezvoltarea unor emitenti listati pe Rasdaq. Alta carenta este guvernanta corporatista practicata de societatile din Romania, in care actionarii majoritari se straduiesc din rasputeri sa mascheze profiturile realizate pentru a nu plati impozitul pe profit catre stat, fara a lua in calcul pierderea de imagine ireversibila pe piata de capital", a afirmat el.

Totodata, Chis spune ca alte probeleme sunt procesele intre actionari, care dureaza ani de zile privind decizi AGA, lipsa de protectie al actionarilor minoritari, transferurile de cash si profit de la firma listata catre societati afiliate ale actionarilor majoritari si lipsa de reactie si de decizie ale autoritatilor in privinta acestor practici. O alta carenta indicata de el este decredibilizarea institutiilor pietei de capital prin masuri subiective luate de-a lungul timpului.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,23%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu doar 0,08% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In scadere usoara, cu 0,42%, era si indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,59%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,47%.

Oscilatiile pietei au venit in cadrul unor transferuri cu volume reduse de actiuni, in suma de 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro), suma cu 25% sub lichiditatea sedintei anterioare, de 17,8 milioane lei (3,9 milioane euro). Rulajul a fost asigurat in proportie de 45% de un deal cu 0,54% din titlurile SIF Oltenia (aproape 4 milioane lei) si o tranzactie negociata cu titluri Fondul Proprietatea (2 milioane lei).

Deal-ul cu titluri SIF Oltenia (SIF5) a fost realizat la un pret cu doar 0,16% sub ultima cotatie de joi, iar pe piata principala actiunile au avansat cu 0,63%, la 1,268 lei. Operatiunile de pe piata principala au insumat doar 215.000 de lei.

"SIF Oltenia mi se pare a fi cea mai expusa la o preluare ostila dintre cele patru SIF-uri ramase (dupa ce conducerea SIF Muntenia a fost schimbata in iulie de un grup de actionari - n.r)", a afirmat brokerul.

Tranzactia negociata cu actiunile Fondului Proprietatea a fost efectuata la 0,5055 lei, cu 1,08% sub pretul de inchiderea de joi. Pe piata principala, cotatia a crescut cu 0,68%, la 0,5145 lei, pe un rulaj de 2 milioane lei.

Inca din primele minute de la revenirea la tranzactionare, actiunile Oltchim (OLT) au coborat cu aproape 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB. Aceste titluri au incheiat sedinta la 0,7195 lei, iar operatiunile au insumat numai 39.000 de lei. Actiunile au reintrat la tranzactionare la ora 12:20, dupa ce au fost oprite in precedentele doua zile, in asteptarea unui anunt privind privatizarea companiei.

Corectia a fost determinata de anuntul privind privatizarea, operatiune care implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.
"Pe Oltchim nu mai speculez si nici n-o recomand din anul 1999, de cand m-am convins definitiv de rezultatele grandioase ale managementului si de perspectivele sumbre care o asteapta. Ce iti ramane sa tranzactionezi la o firma cu capitaluri negative?", a mai spus Chis.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene coborau cu pana la 1%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau scaderi cuprinse intre 0,2% si 2,2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri