Manchester United, cel mai titrat club de fotbal din Marea Britanie, a obtinut 233,3 milioane de dolari prin listarea la bursa de la New York, la un pret mai mic fata de nivelul tintit de actionari, si va debuta in sedinta de vineri, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Echipa de fotbal si familia americana de afaceristi Glazer, care a cumparat in 2005 clubul, au vandut un total de 16,7 milioane de actiuni pentru un pret de 14 dolari pe unitate, potrivit unui comunicat transmis joi seara de Manchester United.

Volumul actiunilor plasate pe bursa reprezinta o participatie de 10% la club, iar pretul tintit in oferta era de 16-20 de dolari pe actiune.
Manchester United va intra la tranzactionare pe New York Stock Exchange incepand de vineri, cu simbolul MANU.

Pretul obtinut prin listare evalueaza echipa la 2,9 miliarde de dolari, cu aproximativ 1 miliard de dolari mai mult decat clubul spaniol Real Madrid, potrivit datelor Bloomberg si Forbes.

Familia Glazer a pastrat 99% dintre voturile din actionariat, potrivit prospectului depus pentru listare, dupa structurarea actionariatului pe clase astfel incat actiunile vandute pe bursa au cate un vot pe unitate, in timp ce titlurile pastrate de familie ofera cate 10 voturi.

Actionarii au vandut jumatate din actiunile ofertate, iar clubul cealalta jumatate, fondurile urmand sa fie utilizate pentru plata datoriilor.

Real Madrid, fondat in 1902, cu noua titluri Champions League in palmares, este evaluat la 1,88 miliarde de dolari, potrivit Forbes. New York Yankees, campioni de 27 de ori, valoreaza 1,85 miliarde de dolari.

Manchester United are 70 milioane de lire sterline (109 milioane de dolari) in cash, insa are datorii de 437 milioane lire, potrivit datelor de la jumatatea anului.

Vanzarile clubului au totalizat 317,5 milioane lire sterline in anul fiscal incheiat la 30 iunie.

La cotatia de 14 dolari pe actiune la care va debuta pe bursa, Manchester va avea o capitalizare de piata de 2,29 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Electrogrup Infrastructure, prima filiala in SUA. Cand vine pe Bursa?