Bursa a revenit pe crestere usoara, cu 0,86%, intr-o piata in care atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, iar titlurile Oltchim (OLT) au inregistrat a doua sedinta consecutiva de corectii puternice, coborand cu 15%.
Piata a deschis ziua in scadere usoara, iar apoi a revenit in imediata apropiere a nivelului de vineri. Investitorii nu au avut un reper clar nici pe bursele vest-europene, care au debutat pe rosu, insa apoi s-au intors la nivelurile de la finalul sedintei precedente.

Dupa ora 14:00, piata a intrat usor pe verde, sustinuta in principal de actiunile Fondului Proprietatea, dar si de titlurile Bancii Transilvania si BRD. Totusi, volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni si doar cinci titluri au inregistrat rulaje de peste 500.000 de lei, scrie Mediafax.

Brokerii spun ca lichiditatea redusa este determinata pe de o parte de prudenta investitorilor straini cu privire la participatiile pe care le au in companii din Romania, in contextul suprapunerii tensiunilor politice din Romania pe fondul crizei datoriilor suverane din UE.

"Ingrijorarile externe privind situatia politica de la noi, si mai ales faptul ca a aparut pe fondul problemelor din UE si pe un ton comparabil cu Ungaria, sunt cat se poate de mari. Un manager de fond trebuie sa explice sefilor sai de ce cumpara sau de ce mai are in portofoliu actiuni la companii din Romania in conditiile in care vestile care apar sunt negative. Rabdarea si increderea lor au limite si cred ca sunt puse la grea incercare acum, in conditiile in care ne incadrasem pe un drum bun. Dar nici nu trebuie sa dramatizam. Eu cred ca daca lucrurile se stabilizeaza si interesul revine. Insa este greu ca aceasta sa se intample pana la sfarsitul anului", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

El crede ca interesul investitorilor ar putea fi resuscitat si de iesirea Hidroelectrica din insolventa, listarea Fondului Proprietatea la Varsovia, una sau doua oferte publice initiale.

"Dar toate astea cred ca sunt foarte greu de realizat in acest an", a adaugat analistul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,29%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,35%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in crestere cu 0,84%.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Actiunile Oltchim au marcat o noua zi de corectie accelerata, de 14,94%, si au ajuns la 0,612 lei. In ultimele doua sedinte titlurile combinatului chimic au cazut cumulat cu 28%, coborand in fiecare sesiune cu maximul admis intr-o sedinta pentru majoritatea actiunilor de la BVB, respectiv 15%. Cu aceste titluri au fost realizate doar 11 operatiuni, in valoare de 14.000 de lei, in conditiile in care foarte putini investitori mai pun ordine de cumparare.

Corectia inceputa vineri a fost determinata de anuntul privind privatizarea combinatului, operatiune care implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

"Pretul actiunilor Oltchim mai are loc de scadere avand in vedere majorarea de capital social prognozata, se pare cu sanse mari de success de aceasta data. Probabil va scadea pana in jurul valorii de 0,1 lei", a afirmat director general al firmei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas.

Atentia investitorilor a fost axata din nou doar pe cateva titluri, astfel ca rulajul pe segmentul de actiuni abia a ajuns la 17 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 27% sedinta anterioara, de 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro). Rulajul de luni a fost salvat de titlurile Fondului Proprietatea (8,3 milioane lei), SIF Transilvania (3,3 milioane lei) si Erste (1,4 milioane lei), care au asigurat 78% din lichiditate.

Cotatia titlurilor Fondului Proprietatea a urcat cu 2,04%, la 0,525 lei, iar actiunile SIF Transilvania au incheiat in crestere cu 2,25%, la 0,499 lei. Titlurile Erste au urmat evolutia de pe bursa de la Viena si au avansat cu 0,74%, la 68,5 lei.

"Din pacate, Romania a iesit de pe radarele investitorilor institutionali. Pe bursele europene circa 80% din tranzactii este realizat de acestia, deci pe cale de consecinta piata romaneasca nu are perspective prea roze din punct de vedere al lichiditatii. O piata bazata exclusiv pe retail nu prea are sanse marii de supravietuire pe termen lung. Eu cred ca promisiunile privind programul de privatizari se vor concretiza, adica vor fi lansate ofertele sau o parte dintre ele. Pana nu lansezi o oferta nu stii daca exista interes, iar pretul oferit de potentialii cumparatori nu stii daca este pe placul vanzatorului, cum a fost cazul in oferta Petrom", a mai spus Nilas.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in stagnare, iar piata de la Londra era in scadere cu 0,2%. In acelasi timp, bursele din Europa Centrala si de Est evoluau incert si inregistrau variatii usoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri