Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale Transgaz Medias (TGN) a avut in primele sase luni un profit net in scadere cu aproape 18%, la 210,3 milioane lei (48 milioane euro), pe fondul majorarii cheltuielilor pentru amortizarea mijloacelor fixe.
Compania a consemnat in primele sase luni ale anului trecut un profit net de 255,2 milioane lei, scrie Mediafax.

Cifra de afaceri a crescut cu 0,8% in primul semestru din acest an, de la 712,6 milioane lei la 718,2 milioane lei (163,6 milioane euro).

Cheltuielile totale au avansat cu 10,5%, la 507,3 milioane lei (115,5 milioane euro), in timp ce veniturile au crescut cu doar 0,4%, la 767 milioane lei (174,4 milioane euro), potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Transgaz.

In aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost de 764 milioane lei, iar cheltuielile au insumat aproape 459 milioane lei.

In primele sase luni din 2012 costurile din exploatare au fost cu 13% mai mari, ajungand la 492,2 milioane lei, pe fondul unor cheltuieli mai mari cu amortizarea mijloacelor fixe (36,3 milioane lei), cheltuieli cu personalul (6,4 milioane lei - pentru corelarea cresterilor salariale cu cresterea productivitatii muncii), lucrari si servicii executate de terti (13,9 milioane lei), participare salariati la profit (aproape 9,7 milioane lei). Compania nu a acordat anul trecut salariatilor parte din profitul din 2010.

Cresterea foarte usoara a veniturilor a fost influentata pe de o parte de scaderea cantitatii de gaze naturale transportate cu aproape 2,3%. Scaderea a fost compensata de majorarea veniturilor din serviciile de tranzit international al gazelor naturale cu 16 milioane lei, datorita cresterii cursului mediu de schimb, precum si de cresterea veniturilor financiare cu 11,3 milioane lei pe seama dobanzilor si a diferentelor favorabile de curs.
In primul semestru au fost puse in functiune investitii in valoare cumulata de 91,2 milioane lei.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de Guvern la finele lunii iulie,Transgaz estimeaza ca in acest an va avea venituri de 1,53 miliarde de lei (338 milioane euro), in crestere cu aproape 4,8% fata de valoarea de 1,46 miliarde de lei inregistrata anul trecut, dar profitul net este prognozat sa scada cu 6,4%.

Compania are un capital social de 117,7 milioane lei, divizat in 11,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 73,51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea are 14,98%. Statul urmeaza sa vanda pe bursa in septembrie un pachet de 15% din titlurile companiei.

Actiunile Transgaz au incheiat sedinta bursiera de luni in crestere cu 0,94%, la 197,5 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 2,329 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri