Anii urmatori vor aduce o serie de listari pe Bursa de la Bucuresti, atat de stat, cat si private. Lichiditatea va creste si anul se va incheia cu evolutii pozitive. In urmatorii 3 ani, Bursa va deveni o sursa importanta de finantare pentru companiile locale. Cat de adevarate sau false sunt aceste afirmatii? Jurnalistii wall-street.ro continua noul format de articole, original si inedit – noi venim cu afirmatii pe care specialisti din piata le comenteaza si le noteaza in functie de gradul de veridicitate si propriile convingeri.
O afirmatie a wall-street.ro a fost notata de la 1 la 10, in functie de gradul de corectitudine al ei. Astfel, daca o afirmatie primeste nota 1 inseamna ca specialisul din piata o considera total falsa/imposibil de realizat, in timp ce nota 10 inseamna ca este complet de acord cu respectiva afirmatie.

Mai mult, specialistii sunt invitati sa argumenteze notele aferente afirmatiilor.

Respondentii sunt: Bogdan Ceuca, director de tranzactionare Transilvania Capital, Mihai Chisu, broker IFB Finwest, Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital BCR, Nicu Grigoras, broker Intercapital Invest, Andrei Radulescu, senior analist SSIF Broker, Gabriel Necula, director de tranzactionare Alpha Finance, Alin Brendea, director de operatiuni Prime Transaction si brokerul Silviu Enache.

Pesimism pentru listari de stat


Asa cum se observa in tabel, afirmatia cu care specialistii din piata au fost cel mai putin de acord a fost ca statul va lista pe Bursa cel putin doua companii pana la finalul acestui an. Nota maxima primita de aceasta afirmatie a fost 5 si a venit de la 3 brokeri consultati (Mihai Caruntu, Gabriel Necula si Silviu Enache). Tot 3 persoane au acordat si nota minima (1): Bogdan Ceuca, Mihai Chisu si Nicu Grigoras. Media notelor a fost de 3,4.

"Statul nu este interesat sa faca nimic iar acum cei care sunt la putere sa concentreaza pe alegeri, nu pe prostii ca piata de capital", comenteaza Ceuca. Brokerii spun ca cele mai mari sanse de indeplinire in acest an le are oferta Transgaz, dar care nu intra la capitolul listari noi.

Pe de alta parte, Mihai Caruntu este optimist. Seful departamentului de analiza piete din capital BCR crede ca este posibil ca IPO-ul de la Romgaz sa aiba loc in 2013. "Oferta de la Hidroelectrica este aproape imposibil sa fie initiata mai devreme de 2014 in conditiile pasilor de restructurare ce trebuie sa fie parcursi pentru a pregati compania pentru listare", a explicat Caruntu.

Investitori de retail si piata Rasdaq, note similare


Afirmatia cu care cei mai multi au fost de acord si care a avut cea mai mare medie (8) este ca numarul investitorilor de retail va creste doar atunci cand veniturile populatiei vor creste semnificativ.

Cea mai mica nota acordata a fost 3, de catre Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. "In prezent, retailul este slab reprezentat la nivelul investitiilor in piata de capital. Nu veniturile reprezinta o problema, ci educatia financiara si imaginea bursei slab promovata", considera Chisu.

In acelasi timp, Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction este de acord ca exista o corelatie puternica intre cele doua variabile. "Totusi, afirmatia ar fi si mai corecta daca bursa autohtona ar fi reusit sa fructifice in mare masura potentialul actual de a atrage investitori de retail. Ori acest lucru, in mod evident, este departe de a se fi realizat", a explicat Brendea.

O alta afirmatie cu care specialistii au fost, in general, de acord,
este aceea ca cea mai buna solutie pentru problema Rasdaq este mutarea companiilor pe piata regementata sau ATS, in functie de dimensiune.

Nota predominanta a fost 7, acordata de 5 din cei 8 brokeri si analisti consultati. Afirmatia a primit si nota maxima de la Bogdan Ceuca: "cea mai buna solutie este de a muta totul pe piata reglementata si apoi AGA sa hotarasca ulterior ce anume sa se faca. Astfel, societatiile de brokeraj vor avea activitate si actionarii vor avea sansa de a iesi din societate la un pret corect. CNVM va avea de castigat din tranzactionarea actiunilor, la fel si Ministerul Finantelor iar BVB si SIBEX vor avea profituri mai mari si, deci, impozite mai mari", a motivat brokerul Transilvania Capital.

Pe de alta parte, Nicu Grigoras considera ca cea mai buna solutie pentru piata Rasdaq este clarificarea cat mai rapida a statutului acestei piete indiferent de solutia agreeata. "Din punctul meu de vedere, ar trebui impus un termen legal pana la care companiile sa decida daca vor sa treaca pe pieta reglementata sau sa ramana listate pe ATS si astfel piata Rasdaq sa dispara. Bursa ar trebui sa aiba un rol hotarator in atragerea companiilor de top care au ramas listate inca pe Rasdaq", a explicat brokerul Intercapital.

Pesimism la listari, optimism la evolutii


Brokerii si analistii consultati de wall-street.ro au viziuni similare in ce priveste evolutia pietelor financiare. Afirmatia ca pietele globale vor urma o tendinta de apreciere a primit nota medie 6.

"In acest moment exista asteptari mari in privinta interventiei Bancii Centrale Europene si a FED-ului american in economie, iar situatia economica este foarte precara in special in Europa. Evolutia pietelor depinde in foarte mare masura de aceste decizii, iar in acest moment ne aflam la un punct de rascruce", a explicat Gabriel Necula, acordand nota 5.

Pareri comune, dar pesimiste de aceasta data, s-au remarcat si in ce priveste dezvoltarea Bursei, listarile de stat si private sau indeplinire rolului de finantare. Afirmatia ca BVB va avea cel putin 3 IPO-uri private, pana la finalul anului viitor, a avut una din cele mai mici medii (3,5), foarte aproape de afirmatia ce viza listarile de stat (3,4).

Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker, a notat cu 1 afirmatia privind IPO-urile private. "Este dificil de crezut ca vom asista la IPO-uri private pe piata interna de capital, dat fiind climatul macro-financiar si perspectivele de evolutie a acestuia pe termen scurt", a explicat Radulescu.

Silviu Enache este increzator ca in urmatorii 3 ani, Bursa va deveni o sursa importanta de finantare pentru companiile locale, notand afirmatia cu 7.

"In cazul in care companiile se vor putea baza pe predictibilitate economica si fiscala, iar mecanismele de accesare a pietelor de capital vor fi mai putin birocrate si desigur mai ieftine, emitentii se vor indrepta in mod natural spre piata piata de capital", explica brokerul.

Wall-Street.ro va detalia toate afirmatiile si notele oferite de specialistii din piata de capital in materiale separate. Ce parere aveti de initiativa Wall-Street.ro? Cum vi se par notele oferite?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri