Bursa a crescut cu 0,43%, intr-o piata in care unele ordine de cumparare au ridicat actiunile Oltchim (OLT) cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, astfel ca titlurile au recuperat o parte din corectia de aproape 39% din precedentele trei sedinte.
Titlurile combinatului chimic au debutat in coborare cu 13,5%, continuand sa urmeze linia din precedentele trei sesiuni, cand investitorii au plasat ordine de vanzare la preturi in scadere puternica dupa anuntul privind privatizarea combinatului, potrivit Mediafax.

Operatiunea implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Actiunile Oltchim au inceput sa recupereze rapid din corectie dupa primele zece minute de tranzactionare de joi, iar in urmatoarele 20 de minute cotatia a trecut pe verde. Dupa prima ora titlurile erau deja pe crestere cu 15%. Actiunile au ramas in punctul maxim de crestere pana la inchidere, cand erau cotate la 0,5985 lei.

"In privinta actiunilor Oltchim a devenit un lucru aproape obisnuit sa vedem cu o anumita periodicitate o volatilitate ridicata. Actiunile Oltchim au avut o scadere de aproape 40% in ultimile trei sesiuni de tranzactionare din cauza detaliilor comunicate in convocarea AGA, iar miscarile de azi vin ca un rebound. Singura deosebire fata de evolutiile din ultimele zile o reprezinta volumele mult mai mari decat media normala. O imagine mult mai clara in privinta evolutiei acestei actiuni o sa putem avea doar dupa cateva zile de tranzactionare", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

In total au fost realizate 306 tranzactii cu titlurile combinatului chimic, fata de doar 79 in precedentele trei sedinte. Transferurile au insumat 352.000 de lei, fata de 126.000 de lei in sesiunile anterioare, cand pretul a scazut cu 38,5%.

Restul titlurilor de la BVB au consemnat variatii reduse, iar atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,24%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,39%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in crestere cu 1,54%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,34%.

Totodata, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu doar 0,1%.

"Atat bursele internationale, cat si bursa de la Bucuresti se afla intr-o perioada de stagnare in principal din cauza perioadei de vara, dar si a lipsei de evenimente care sa influenteze semnificativ trendul actual. Exista, totusi, cateva exceptii cauzate de raportarile financiare, cum a fost astazi cazul actiunilor SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana, care s-au dinamizat odata cu publicarea VAN-urilor (valorii activelor nete -n.r.). Ma astept sa vedem o dinamizare a bursei in a doua jumatate a lunii septembrie", a mai spus brokerul.

Investitorii au transferat in total actiuni de 27,9 milioane lei (6,1 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de doar 12,4 milioane lei (2,7 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurata in proportie de 88% de transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (11,1 milioane lei), Erste (4,3 milioane lei), SIF Transilvania (3,7 milioane lei), OMV Petrom (2,7 milioane lei), BRD (1,3 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (1,3 milioane lei).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat vizibil in a doua parte a sedintei si au incheiat in crestere cu 6,02%, la 1,092 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 686.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 824.000 de lei, valoare de aproape patru ori peste rulajul de marti, de doar 228.000 de lei.

Actiunile firmei Mara Com Mixt Arad (MAXT) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 493.000 de lei, iar pretul a urcat cu 39,13%, la 8 lei.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Paris si Londra erau in scadere cu pana la 0,2%, iar bursa de la Frankfurt era in stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri