Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze evolutia burselor internationale si a scazut cu 0,25%, intr-o piata apatica si in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au ridicat rulajul la aproape 30 milioane lei, scrie Mediafax.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii foarte usoare in prima parte a zilei. Astfel, piata a deschis pe rosu, si la mijlocul zilei a trecut pentru scurt timp pe verde. Punctul minim a fost atins cu putin inainte de inchidere, cand indicele general BET-C era cu 0,51% sub nivelul de marti.

"Piata prezinta usoare corectii pe fondul unor marcari de profit, optimismul fiind usor temperat de evolutiile negative pe pietele internationale. Volumele inca se situeaza la niveluri estivale, insa ma astept la o usoara imbunatatire din luna urmatoare", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 29,9 milioane lei (6,6 milioane euro), valoare cu 44% peste rulajul de marti, de 20,8 milioane lei (4,6 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 85% de actiunile Fondului Proprietatea (14,3 milioane lei) si titlurile OMV Petrom (11 milioane lei).

In ultima ora a sedintei a fost realizat cate un deal cu titlurile ambelor companii. Tranzactia negociata de la Fondul Proprietatea a vizat un pachet de 0,14% din actiuni si a fost realizata pentru 10,6 milioane lei. Deal-ul cu titlurile OMV Petrom a cuprins un pachet de 0,04% din actiuni si a fost efectuat pentru suma de 9,6 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost transferate la pretul de 0,53 lei, cu 0,93% sub inchiderea de marti, iar pe piata principala cotatia a coborat cu 0,75%, la 0,531 lei.

Tranzactia negociata cu actiunile OMV Petrom a fost realizata la 0,3863 lei, pret cu doar 0,08% peste nivelul de marti, iar pe piata principala cotatia a incheiat in crestere cu 0,26%, la 0,387 lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere nesemnificativa, cu 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,29%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat foarte usor, cu 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,19% sub inchiderea de marti.

Investitorii nu au reactionat la anuntarea intentiei Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia (SIF4) de reziliere a contractului de administrare cu SAI Muntenia Invest. Astfel, actiunile SIF Muntenia au incheiat in crestere foarte usoara, cu 0,14%, la 0,715 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 30 de operatiuni, in valoare cumulata de aproape 60.000 de lei.

"Acest pas parea oarecum previzibil odata cu alegerea noului Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor. Evolutia acestei mutari a noului Consiliu va imprima o volatilitate crescuta, bineinteles pe seama asteptarilor cu privire la administrarea activelor SIF Muntenia", a afirmat Avram.

Actiunile Oltchim au avansat cu 1,46% si au recuperat o parte din corectia de peste 4% inregistrata in sedinta precedenta. In ultimele doua saptamani, aceste titluri au inreguistrat o volatilitate ridicata, coborand cu aproape 39% dupa anuntul privind privatizarea combinatului, pentru ca apoi sa urce cu 44%.

Privatizarea Oltchim implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

La inchiderea sedintei de miercuri actiunile combinatului erau cotate la 0,7285 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 26 de operatiuni, de aproape 14.000 de lei.

Exceptand titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom, rulaje mai mari de 500.000 de lei au mai inregistrat doar actiunile SIF Transilvania (aproape 1 milion de lei), BRD (952.000 de lei) si SIF Oltenia (680.000 de lei).

Pe piata Rasdaq au fost realizate transferuri de aproape 1,5 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marti, de 152.000 de lei.
Cea mai mare parte a lichiditatii a fost asigurata de transferuri cu 13,7% din actiunile firmei de constructii Cominco (COBS), in valoare cumulata de 1,1 milioane lei. Cel mai mare pachet de titluri, reprezentand peste 13% din capitalul social a fost transferat la pretul de 2,5 lei, de peste sase ori mai mare decat cotatia de marti. La inchiderea pietei principale, actiunile firmei erau cotate la 0,99 lei, pret de 2,5 ori mai mare fata de cotatia precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%. Pietele sunt afectate de datele anuntate de Japonia privind trecerea pe deficit comercial in iulie din cauza scaderii exporturilor catre Europa si China si cresterii importurilor din cauza aprecierii pretului petrolului.

Totodata, investitorii au asteptat o intalnire intre prim-ministrul grec Antonis Samaras și șeful Eurogrup Jean-Claude Juncker, dupa ce Samaras a cerut mai mult timp pentru a pune in aplicare reformele structurale in tara sa. Un alt eveniment pentru piete este si intalnirea programata joi intre presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri