Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,48%, intr-o piata in care actiunile Oltchim (OLT) au incheiat in coborare cu 2,7%, iar tranzactiile cu actiunile OMV Petrom (SNP) si Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste doua treimi din rulajul de doar 7,8 milioane lei.

Actiunile Oltchim au revenit la tranzactionare aproape de ora 12:00, fiind oprite inca dinaintea deschiderii sedintei de vineri, in asteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

La reintrarea la tranzactionare pretul actiunilor Oltchim a urcat cu peste 5%, iar pentru scurt timp cresterea a ajuns la 12,7%, pentru ca apoi sa revina aproape de 5%, iar in ultima ora a sedintei au trecut pe scadere. La inchiderea pietei principale, titlurile combinatului erau in scadere cu 2,76%, fiind cotate la 0,757 lei, iar operatiunile cumulau 191.000 de lei.

"Cand vine vorba despre Oltchim si strategia de vanzare indelung gandita constati ca singurul aspect care are continuitate este, paradoxal, inconsecventa oricarei strategii. Investitorii pe termen scurt gasesc in acesta epopee a privatizarii un teren propice pentru speculatii, in timp ce investitorii de portofoliu o evita pe cat posibil sau sunt ingrijorati de desele schimbari de optica survenite in procesul de privatizare. Eu nu cred ca aceasta privatizare se va incheia curand si ma astept la volatilitate in continuare", a declarat pentru Mediafax Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Spre deosebire de actiunile Oltchim, celelalte titluri de la BVB au inregistrat variatii reduse, in cadrul unor transferuri cu volume mici.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu numai 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,17%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe de alta parte, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a stationat la nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat cu in stagnare, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a coborat cu 0,57%.

"Piata romaneasca de capital a intrat si mai mult in conul de umbra care o facea greu accesibila pietelor dezvoltate. Un factor decisiv l-a avut si inconsistenta politica care a marcat Romania in ultimele luni. Practic, piata nu a fost afectata prin scaderi, ci doar a pierdut si mai mult la capitolul interes din partea investitorilor locali si externi, adica volume din ce in ce mai mici de tranzactionare. O decizie inteleapta a oricarui partid sau guvern aflat la conducere ar fi sa remedieze rapid imaginea pietei de capital apeland la parghii fiscal-financiare si listari ale participatiilor statului, pentru o mai buna transparenta si aplicare a bunei guvernante corporative", a mai spus brokerul.

Investitorii au transferat in total actiuni de doar 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare cu 24% peste rulajul de vineri, de numai 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro). Lichiditatea de luni a fost asigurata in proportie de 68% de tranzactiile cu actiunile OMV Petrom (3,4 milioane lei) si Fondul Proprietatea (1,8 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajului titlurilor companiei petroliere a fost asigurata de doua deal-uri, in valoare de peste 3 milioane lei, iar operatiunile de pe piata principala au cumulat 388.000 de lei. Cotatia din piata principala a scazut cu 0,46%, la 0,3862 lei.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, iar pretul a coborat cu 0,19%, la 0,521 lei.

Titlurile celor doua companii au fost singurele din piata care au inregistrat rulaje mai mari de 500.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu 0,4% si, respectiv, cu 0,7%, recuperand corectiile usoare din prima parte a zilei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri