Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de vineri in crestere nesemnificativa, cu 0,12%, intr-o piata linistita si unde cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 10,4 milioane lei.
Indicele general al pietei, BET-C, a scazut in aceasta saptamana cu 0,4%, astfel ca dinamica din luna august a ajuns la 2,4%. Indicele este, astfel, in crestere cu 2,68% fata de sfarsitul anului trecut.

Totodata, indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, a consemnat in aceasta saptamana un recul de 0,31%, iar raportat la finele lunii precedente este cu 2,54% mai sus. In acelasi timp, BET este pe plus cu 10,97% fata de anul trecut, scrie Mediafax.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a scazut nesemnificativ in aceasta saptamana, cu 0,13%. Astfel, este cu 4,41% peste nivelul de la finele lunii trecute, si cu 11,2% peste finalul anului trecut.

In ultimele sase sedinte, piata a intrat intr-o perioada apatica, in care volumele de tranzactionare au fost foarte reduse si rulajele au variat intre 4,5 milioane lei si 10,4 milioane lei.

"Lichiditatea slaba este o boala de care sufera toate pietele din lume, bineinteles raportata la marimea ei. Se asteapta un impuls, un investitor mare sa intre agresiv in piata sau sa vedem actiuni concrete din partea Bancii Centrale Europene pentru rezolvarea crizei datoriilor. Ne invartim intr-un cerc vicios: o lichiditate slaba atrage tot lichiditate slaba. Investitorii nu sunt incantati de cresteri usoare pentru ca lichiditatea redusa nu le permite sa traga beneficiile din acesta crestere", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

El a adaugat ca asteptarile pe pietele externe sunt destul de mari. "Toti asteapta discursului sefului bancii centrale a SUA. Ma tem sa nu existe o dezamagire mare. In plus, pana pe 12 septembrie, cand Curtea Constitutionala din Germania se pronunta asupra legalitatii fondului permanent de salvare al Uniunii Europene, BCE nu prea poate face mare lucru, asa ca piata mai poate continua in aceasta nota de «stai si asteapta!»".

La finele sedintei de vineri de pe piata principala, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu numai 0,21%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 0,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,19% peste sedinta precedenta.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu doar 0,14%.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 10,4 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare cu 53% peste rulajul de joi, de numai 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea si SIF Muntenia (SIF4) au fost cele mai lichide de la bursa, cu operatiuni de 4,3 milioane lei si, respectiv, 1,6 milioane lei. Aceste titluri au asigurat 57% din rulajul pietei actiunilor. Cea mai recenta tranzactie cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,527 lei, pret in crestere cu 1,15%, iar actiunile SIF Muntenia au scazut cu 0,63%, la 0,715 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%. Investitorii au asteptari ridicate de la discursul presedintelui Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, la conferinta de la Jackson Hole, intrucat acesta ar putea da indicii daca banca centrala a SUA va lua noi masuri de stimulare a economiei. In 2010, presedintele Fed a anuntat la Jackson Hole cea de-a doua runda de relaxare cantitativa pentru stimularea economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri