Vara s-a terminat iar cele mai importante actiuni tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti au inchis acest interval cu randamente medii cuprinse intre 5 si 15%. In ultimul deceniu, piata romaneasca nu a scazut niciodata intr-un an in care principalii indici au terminat lunile de vara cu evolutii pozitive. Ce se intampla in 2012?
Anii 2008 si 2011 sunt singurii din ultimul deceniu in care principalii indici ai BVB au scazut. Coincidenta sau nu, acestia au fost si singurii ani in care BET si BET-FI s-au depreciat in intervalul iunie – august.

In vara acestui an BET a urcat cu 5,4%, in vreme ce BET-FI a castigat 15,3%.

La nivelul companiilor listate, pe primul loc in topul randamentelor se plaseaza actiunile celui mai mare producator din industria aeronautica romaneasca – Aerostar (ARS), cu un plus de 42% in ultimele trei luni.

Operatorul portuar Oil Terminal (OIL) se plaseaza pe a doua pozitie, cu +38%, dupa care urmeaza un grup de SIF-uri cu aprecieri cuprinse intre 19 si 29%.

Septembrie, luna decisiva pentru pietele de capital. Brokerii asteapta „scanteia”


„Avem nevoie de o scanteie care sa miste piata, sa reporneasca motoarele, pentru ca mai ales in ultimele saptamani de vara toata lumea a stat si nu a facut altceva decat sa astepte. Evenimentele care se anunta luna aceasta pe plan international ar putea sa reprezinte chiar acest element declansator”, este de parere Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Intercapital Invest.

In ordine cronologica, cele mai importante evenimente internationale care vor avea loc in septembrie sunt reuniunea sefilor celor mai puternice banci centrale din lume de la Jackson Hole, SUA (in acest weekend); intalnirea Consiliului Bancii Centrale Europene (6 septembrie), decizia Curtii Constitutionale germane cu privire la fondul de salvare al zonei-euro (12 septembrie), si sedinta lunara a Rezervei Federale americane (12-13 septembrie).

Curtea Constitutionala germana studiaza constitutionalitatea Fondului European de Salvare (MES), decizia urmand sa aiba un impact important asupra pietelor europene avand in vedere ca state precum Grecia depind de acesti bani. Expertii se asteapta ca judecatorii nemti sa isi dea ok-ul pentru acest fond, temerile legandu-se in special de eventualele conditii pe care Curtea le-ar putea impune odata cu luarea unei decizii.

Dupa 12 septembrie este de asteptat ca BCE sa lanseze un program de achizitionare a obligatiunilor de stat din zona euro, in vreme ce FED-ul ar putea anunta al treilea program de Relaxarea Cantitativa (QE3) pentru stimularea economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri