Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,37%, intr-o piata in care trei deal-uri cu 0,3% din actiunile BRD (BRD) si o tranzactie negociata cu titluri OMV Petrom (SNP) au asigurat 78% din lichiditatea de aproape 35 milioane lei.
Cele mai multe actiuni au inregistrat variatii reduse inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea cazurilor, in conditiile in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare.

"Chiar daca pe plan local apatia investitorilor este determinata in mare masura factorilor interni, precum situatia politica incerta si problemele economice, cu siguranta situatia actuala este influentata si de semnalele transmise de catre pietele internationale. Astfel, investitorii locali continua sa fie precauti, ei preferand mai degraba sa astepte confirmarea tendintei pietei decat sa anticipeze miscarea acesteia. Din aceasta cauza, piata locala parca este intr-o perioada de vacanta si singurele miscari care atrag atentia sunt dealurile efectuate sporadic", a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian, citat de Mediafax.

Tranzactiile de pe piata principala au cumulat doar 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro), iar rulajul total de pe piata actiunilor a fost de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 78% de trei deal-uri cu 0,3% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale (17,4 milioane lei) si o tranzactie negociata cu 0,044% din titlurile OMV Petrom (9,7 milioane lei).

Rulajul pietei este cu putin sub valoarea de marti, de 36,5 milioane lei (8,1 milioane euro). In sedinta precedenta, lichiditatea a fost sustinuta de un deal cu 2,11% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), de 29,8 milioane lei (6,6 milioane euro), realizat intre doua companii din grupul Rompetrol.

Tranzactiile negociate cu actiunile BRD-Groupe Societe Generale au fost realizate la 8,25 lei, pret similar ultimei cotatii de marti. Pe piata principala, pretul a incheiat tot la 8,2 lei, pe un rulaj de doar aproape 300.000 de lei.

Deal-ul cu actiunile OMV Petrom a fost efectuat la 0,3847 lei, pret cu numai 0,03% peste inchiderea de marti. Pe piata principala, cotatia a stagnat la 0,3846 lei, pe primul rulaj din piata, de aproape 1,7 milioane lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut nesemnificativ, cu 0,06%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu doar 0,1%.
In acelasi timp, actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,96% sub nivelul de la inchiderea sedintei precedente.

Titlurile Fondului Proprietatea au consemnat al doilea rulaj din piata, de 1,6 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,28%, la 0,526 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 710.000 de lei, valoare cu 6% mai redusa decat lichiditatea de marti, de 752.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost din nou cele mai lichide din piata, cu operatiuni de aproape 200.000 de lei, iar cotatia a avansat cu 1,45%, la 0,14 lei.

"In asteptarea deciziilor Bancii Centrale Europene de joi, parca toate pietele au stat in expectativa. Investitorii sunt in continuare foarte atenti la deciziile care au un impact puternic asupra economiei europene si din aceasta cauza asteapta atat deciziile care vor fi luate de catre BCE, dar in aceeasi masura si decizia Curtii Constitutionale Federale Germane cu privire adoptarea Mecanismului de Stabilitate Financiara. Chiar daca pana acum s-au facut speculatii privind deciziile pe care le vor adopta joi reprezentantii BCE, pietele financiare sunt in continuare optimiste in speranta ca banca va incepe un amplu proces de cumparare de obligatiuni ale statelor europene cu probleme, si, astfel, urmand modelul Fed va reusi sa induca indirect lichiditate in piete. Aceasta stare de asteptare s-a simtit putenic in special in pietele bursiere internationale dar indirect si in piata locala", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert si inregistrau variatii de pana la 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri