Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, solicita Guvernului sa urgenteze aplicarea ordonantei de urgenta care prevede selectarea sefilor companiilor de stat prin firme de recrutare si propune desemnarea unei singure institutii care sa supravegheze aplicarea actului normativ, potrivit Mediafax.
"Franklin Templeton Investment Management Limited Sucursala Bucuresti, in calitate de administrator unic si manager de investitii al Fondului Proprietatea, isi exprima ingrijorarea in privinta situatiei actuale a implementarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Desi OUG 109/2011 a intrat in vigoare pe 14 decembrie 2011, cele mai multe dintre prevederile ei nu au fost inca implementate in companiile din Romania - in special prevederile privitoare la desemnarea membrilor Consiliilor de Administratie si a managerilor generali, care necesita un proces riguros de selectie, bazat pe criterii profesionale, gestionat de specialisti in recrutari din afara companiei", se arata intr-un comunicat transmis de Franklin Templeton in numele Fondului Proprietatea.

Guvernul si FMI au stabilit pentru sfarsitul lunii septembrie sau finele anului noile termene de numire a managerilor profesionisti la cateva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz, Transgaz, CFR Calatori, CFR Infrastructura, Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica (dupa iesirea companiei din insolventa).

In septembrie 2011 Guvernul si FMI au convenit sa numeasca manageri privati la 15 companii de stat, in 2011 si 2012, la companiile Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Termenele initiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru inceputul acestui an, dar au fost decalate aproape lunar. Cel mai recent termen avansat de Guvern pentru numirea noilor directori a fost luna iulie.

Pentru selectarea managerilor profesionisti, Ministerul Economiei a incheiat in octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.

In 31 mai 2012 contractul dintre cele doua parti a incetat "in conditii amiabile". Pedersen & Partners anunta, la acea data, ca acordul a incetat din cauza intentiei Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.
Ministerul Economiei a anuntat in luna iulie ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".

Fanklin Templeton considera ca intarzierea numirii de managementului profesionist poate "submina" orice perspectiva pentru restructurarea cu succes a companiilor de stat si poate intarzia "pe termen nedefinit orice castiguri din performanta, profitabilitate si eficienta generala care rezulta din acest proces".

"Din acest motiv, incurajam ferm Guvernul sa gaseasca urgent solutii pentru aceste probleme, corectand incalcarile care au avut loc pana acum si asigurand de acum inainte implementarea corespunzatoare, in timp util, a prevederilor Ordonantei. Managerul de Fond considera ca un pas important in directia implementarii adecvate a OUG 109/2011 ar fi desemnarea unei singure institutii publice cu responsabilitatea de a supraveghea aplicarea Ordonantei in toate companiile de stat. Prin luarea unei asemenea masuri, Guvernul si-ar demonstra angajamentul fata de restabilirea credibilitatii intregului proces de reforma al companiilor de stat si fata de asigurarea faptului ca mediul de afaceri din Romania opereaza in conformitate cu aceleasi standarde cu care opereaza companiile din Uniunea Europeana si din alte piete internationale recunoscute", se arata in comunicat.

Fondul Proprietatea este actionar la mai multe companii de stat, iar administratorul sau considera ca societatile controlate de stat trebuie sa adopte aceleasi standarde riguroase de management si transparenta ale companiilor internationale similare, "pentru a obtine niveluri echivalente de eficienta si profitabilitate. Astfel, Franklin Templeton sustine ca aplicarea prevederilor ordonantei reprezinta "un pas vital" pentru eficienta si profitabilitatea companiilor de stat.

Printre cele mai importante companii de stat la care Fonsul Proprietatea este actionar se regasesc Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) si Complexul Energetic Oltenia (21,54%).

Scopul ordonantei prevede stabilirea unor criterii si proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Administratie, Consiliilor de Supraveghere si ai managementului executiv, precum si initierea unui proces de elaborare a planurilor de afaceri cu obiective detaliate si calendare de implementare, imediat dupa numirea consiliilor si managerul general.

Alte prevederi se refera la cresterea transparentei si imbunatatirea comunicarii informatiilor de interes public referitoare la activitatea companiilor de stat, reducerea implicarii politicului in modul in care sunt conduse companiile, reguli mai stricte de raportare si aprobare a tranzactiilor cu afiliati si persoane conectate, precum si o mai buna protectie a drepturilor actionarilor minoritari.

Totusi, in ultimele opt luni, multe dintre aceste prevederi nu s-au materializat in mai multe companii de stat, fie din cauza unor amanari repetate in implementare, fie prin ignorarea principiilor esentiale de profesionalism si responsabilitate prevazute, noteaza Franklin Templeton.

Astfel, administratorul Fondului Proprietatea aminteste ca procesele de selectie pentru consultantii de resurse umane nu au fost inca finalizate pentru majoritatea companiilor la care FP este actionar, exceptii "notabile" fiind Hidroelectrica si patru companii la care actionar majoritar este Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Totodata, Franklin Templeton mai noteaza ca majoritatea membrilor CA si directorilor generali ai companiilor de stat au fost inlocuiti de membri/manageri interimari, care, in cele mai multe cazuri au fost recomandati in special pe baza afilierii politice si nu au experienta profesionala necesara.

"In pofida faptului ca au fost numiti provizoriu, noilor manageri generali li s-a permis sa opereze modificari semnificative in posturi din esaloanele medii si inalte de conducere, majoritatea acestor posturi fiind ocupate acum pe baza unor criterii de selectie chestionabile si a apartenentei politice. Majoritatea prevederilor OUG 109/2011 privind transparenta si comunicarea informatiilor nu au fost inca implementate", mai spune administratorul Fondului Proprietatea.

Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea din anul 2010 si de atunci a pledat pentru listarea companiilor la care FP este actionar si chiar s-a opus la unele decizii luate de stat la unele companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri