Investitorii institutionali straini au continuat sa cumpere actiuni Fondul Proprietatea in luna august, achizitiile nete insumand 0,82% din FP, astfel ca participatia cumulata a acestora a crescut la 50,64%.

La finalul lunii iulie, investitorii institutionali straini detineau cumulat 49,82% din actiunile Fondului Proprietatea, relateaza Mediafax.

Participatiile investitorilor institutionali inregistrati in Romania a scazut insa usor, de la 9,71% la 9,34% din capitalul social, potrivit unui raport transmis, luni, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In acelasi timp, participatia actionarilor persoane fizice straine a continuat sa coboare, la 6,42%, de la 6,49% in iulie.

Actionarii persoane fizice romane au ales, de asemenea, sa-si vanda din detineri, pachetul total coborand la 29,18%, de la 29,57% luna precedenta.

Fondul Proprietatea controla 1,74% din actiunile proprii, titluri rascumparate anul trecut si care vor fi anulate, iar Ministerul Finantelor are un pachet de 2,65%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011, iar in acest an ar putea fi cotat si la bursa de la Varsovia.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controleaza indirect circa 14% din actiuni, si City of London, care la finele lunii martie avea 9,8%.

Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, detinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentand 4,93% din actiuni.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere cu 0,47%, la 0,532 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 7, 33 miliarde lei (1,63 miliarde euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Doar trei companii de pe bursa comunica perfect cu investitorii
Setari Cookie-uri