Bursa de la Bucuresti a continuat sa scada usor in a doua parte a zilei si a inchis cu 0,38% mai jos fata de luni, intr-o piata apatica si in care lichiditatea totala a fost salvata de trei tranzactii deal cu actiunile Fondului Proprietatea in valoare de 9,8 milioane euro.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii foarte usoare in prima parte a zilei. Astfel, piata a deschis pe rosu, iar la mijlocul zilei a trecut pentru scurt timp pe verde, scrie Mediafax.

"Votul de miercuri din Germania privind constitutionalitatea Fondului de Stabilitate Financiara va conta decisiv in evolutia ulterioara a pietelor de capital. S-a vazut saptamana trecuta ce efecte importante si rapide a adus in piata decizia BCE privind achizitiile de bonduri. Cele mai importante au fost scaderile dobanzilor la bondurilor spaniole cu scadenta de 10 ani sub 6%, iar pentru cele de 2 ani de la putin peste 6% la aproape 2,5%. Credem ca sansele de a avea miercuri un vot pozitiv sunt importante si, in aceste conditii, ma astept la o evolutie similara cu cea de dupa decizia BCE. In caz contrar, castigurile din ultima saptamana vor fi anulate si probabil scaderile se vor accentua", a declarat directorul Departamentului Clienti al SSIF Broker, Adrian Ceuca.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 52,18 milioane lei (11,63 milioane euro), iar 84% din lichiditate a fost asigurata de trei transferuri deal cu actiunile Fondului Proprietatea, in valoare de 44,16 milioane lei (9,8 milioane euro).

Titlurile au fost cedate la un pret de 0,53 lei/actiune, cu 0,56% sub pretul de la inchiderea pietei principale din sedinta de luni.

Pe piata principala, titlurile Fondului Proprietatea au inchis la pretul de 0,5305 lei, cu 0,47% sub inchiderea de luni.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,48%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,49% mai jos fata de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,39%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,38%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,37% sub inchiderea de luni.
Exceptand titlurile Fondului Proprietatea, rulaje mai mari de un milion de lei au mai inregistrat doar actiunile Erste Bank (EBS), respectiv 1,4 miloane de lei.

Pe piata Rasdaq au fost realizate transferuri de 570.000 lei, valoare cu mult sub rulajul de luni, de 18,69 milioane lei. Lichiditatea de luni a fost ridicata de transferul prin care omul de afaceri Ioan Niculae a mutat pachetul de control detinut la Giurgiu Nav, reprezentand de 92,54% din capitalul social, pe alta firma din grupul Interagro.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene afisau miscari mixte, dupa ce la deschidere erau pe minus, pe fondul temerilor legate de o posibila "deraiere" a planului anticriza prezentat saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana din cauza obstacolelor din Spania sau Germania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri