Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, le-a spus, joi, angajatilor Oltchim sa renunte la proteste si sa mearga, luni, sa discute cu ministrul Economiei, oamenii afirmand ca vor renunta la proteste doar daca vor fi semnate demisiile celor 15 directori ai combinatului.
Dupa ce a vizitat sectiile combinatului, Pop a spus ca si-a facut "sange rau" cand a vazut "cum o asemenea bijuterie a ajuns sa nu produca".

"Am vazut sectii in care s-au investit zeci de milioane de euro si nu s-a produs nimic (..) Exista solutii pentru Oltchim, pana luni speram sa rezolvam. Totul depinde de negocierile de la Ministerul Economiei. Pana la urma decid dansii dupa ce vin banii in cont. Nu e simplu sa demonstrezi bancilor ca o societate este credibila", a afirmat Pop.

El le-a propus angajatilor combinatului sa incheie greva si sa mearga luni la Ministerul Economiei pentru a-si spune nemultumirile, iar daca situatia nu se va rezolva sa reia protestele.

Oamenii i-au raspuns ca vor inceta protestele doar daca vor fi semnate demisiile pentru cei 15 directori ai combinatului.

Consiliul de Administratie (CA) al Oltchim Ramnicu-Valcea a respins, marti, cererile de eliberare din functie a 15 directori ai combinatului chimic, cu exceptia celei depuse de Constantin Roibu, care a detinut functia de director general de 21 de ani.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers, joi, la Oltchim Ramnicu Valcea, unde a fost intampinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariati care protesteaza in fata pavilionului administrativ al unitatii, oamenii scandand "Hotii".

Protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop ca Guvernul nu si-a tinut promisiunile in ceea ce priveste plata salariilor restante si au cerut ca premierul Victor Ponta sa vina sa discute cu ei.

Ulterior, el s-a intalnit cu noua conducere a combinatului si cu o delegatie a protestatarilor, la discutii luand parte si cei 15 angajati care au intrat in greva foamei. Totodata, Liviu Pop a vizitat combinatul Oltchim si a facut un apel la salariati sa nu transforme "o chestiune economica in una sindicala" si sa aiba "rabdare si tarie", el spunand ca spera ca privatizarea combinatului sa fie una de succes.

Corneliu Cernev, presedintele sindicatului "Unirea" din Oltchim si liderul protestelor din ultimele zile, pe care salariatii il vor in locul liderului sindical Mihai Diculoiu la conducerea sindicatului "Oltchim", a declarat, la finalul intrevederii cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, si cu conducerea combinatului, ca joi salariatii au primit deja pe carduri 30 la suta din lichidarea salariala restanta pe luna iulie, ceilalti 70 la suta urmand sa ii primeasca cel tarziu pana in data de 21 septembrie.

Liderul protestatarilor a adaugat ca in cursul zilei de luni va avea loc o intrevedere la Guvern in cadrul careia se va stabili suma necesara repornirii activitatii combinatului Oltchim, din care o parte va fi destinata salariilor.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri