Companiile care reprezinta Gazprom au cerut amanarea cu doua saptamani a termenului limita pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor aparute in ultimele zile privind combinatul chimic, a declarat seful OPSPI, Remus Vulpescu.
Presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, saptamana trecuta, in instanta, anularea hotararii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune si preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei catre AVAS.

In dimineata zilei de luni Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucuresti doua cereri, care privesc anularea privatizarii Oltchim si suspendarea tuturor masurilor de privatizare pana la solutionarea cererii de anulare a deciziei AGA.

Inceperea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezinta preconditie pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului cu Fondul Monetar International. Boardul director pentru discutarea evaluarii acordului cu Romania este programat pentru a doua parte a acestei luni. Seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anuntat in august ca evaluarea nu va fi aprobata de consiliul director daca vreuna dintre cele patru preconditii nu este indeplinita.

"Un potential cumparator care a cumparat si dosarul de prezentare si caietul de sarcini, mentionez ca este vorba de un potential investitor strain, cu sediul in europa de vest, ne-a transmis ca: Suntem foarte satisfacuti sa participam la licitatia Oltchim, dar dorim sa aratam ca am intrat in posesia unor documente foarte recent. Acestea trebuia traduse pentru clientii nostri in engleza si rusa, Gazprom Neft si Gazprom. In plus avand in vedere articolele recente din mass media referitoare la un potential investitor care a demarat litigii impotriva Oltchim va rugam sa nen transmiteti un raport in care sa ne explicati ultimele evolutii", a declarat Vulpescu.

De asemenea, reprezentantii Gazprom au solicitat o prelungire pentru a putea evalua documentele si au cerut amanarea datei limita de depunere a ofertelor pentru o perioada de doua saptamani.

Vilpescu a intrebat daca cei trei investitori care au depus oferte isi vor mentine angajamentele si in cazul amanarii procedurilor si a primit un raspuns afirmativ.

Comisia de privatizare s-a retras pentru a delibera daca se va amana termenul de depunere a ofertelor.

La sfarsitul lunii august, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Decizia privind metoda de privatizare a fost aprobata in AGA Oltchim in data de 10 septembrie.

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care sa fie oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Pana la termenul limita, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumparatori: PCC SE, inregistrata in Germania, presedintele PP-DD, Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, prin doua firme, Chimcomplex si Aisa Invest.

Seful OPSPI se asteapta sa primeasca cel putin trei oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) si nu excludea o participare a unei mari companii din Rusia.

"Nu exclud, ba chiar imi doresc sa avem o oferta de la o mare companie rusa, direct sau prin afiliati", a declarat vineri Remus Vulpescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri