Razboiul de la SIF Muntenia este departe de a se incheia. A inceput treptat si mocnit, a culminat cu schimbarea Consiliului Reprezentantilor Actionarilor si continua pe mai multe planuri. Desi, la acel moment, toata piata vorbea despre o schimbare istorica, mai multi actionari sunt nemultumiti de modul in care lucrurile se desfasoara in interiorul acestei companii, teoretic strategica pentru statul roman.
Coagulati intr-un grup si reprezentati de avocatul Dan Stoicescu (foto), de la casa de avocatura Constantinof si Asociatii, actionarii SIF 4 critica atat grupul concentrat in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, cat si atitudinea si actiunile SAI Muntenia.

O batalie din acest razboi a fost deja castigata. Ieri, Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea ordonantei CNVM din 6 iulie, prin care s-a dispus anularea limitarii dreptului la vot in AGA pentru un grup de actionari care detin aproape 16,9% din actiunile SIF Muntenia (SIF4).

Practic, pana la solutionarea in instanta a acestui caz, lucrurile vor ramane in aer.

Actionarii reprezentati de Dan Stoicescu sunt convinsi ca avem de-a face cu o actiune concertata, asa cum SAI Muntenia a constatat inainte de AGA, cand a anuntat limitarea drepturilor de vot.

Cele mai importante nume dintre actionarii banuiti de concertare sunt omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titluri, compania de administrare a investitiilor East Capital si trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING si fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital si societatea sa de administrare a investitiilor.

„Dupa o serie de investigatii proprii, am ajuns la concluzia ca avem de-a face cu o actiune concertata evidenta, motiv pentru care nu vom lasa lucrurile asa. Presa financiara il prezinta pe domnul Iaciu ca pe omul in jurul caruia s-au coalizat toate fortele. Intamplator sau nu, aceste forte sunt ostile actualului administrator. Este ca si cum acestia au devenit actionari nu pentru ca au dorit sa investeasca, fiind convisi ca vor marca profit, ci pentru a schimba administratorul. Cand au investit nu au luat in calcul si calitatea administrarii sau sunt eroii salvatori ai SIF-urilor?”, se intreaba avocatul.

Lupta intre CRA si SAI Muntenia


Imediat dupa schimbarea Consiliului Reprezentantilor, a inceput si lupta intre noul CRA si administratorul SIF4, SAI Muntenia.

CRA a cerut convocarea AGA pentru a supune la vot rezilierea contractul de administrare incheiat cu SAI Muntenia Invest si declansarea actiunii in raspundere contra administratorului pentru daune cauzate societati.

Ulterior, administratorul societatii a transmis ca demersurile Consiliului Reprezentantilor Actionarilor (CRA) de a rezilia contractul de administrare sunt abuzive, in vreme ce motivatiile ar deforma grav realitatea.

Actionarii ii acuzasera, printre altele, pe administratori ca sunt responsabili de lipsa cresterii performantei portofoliului de instrumente financiare al SIF Muntenia.

Cele mai importante masuri pe care Consiliul Reprezentantilor Actionarilor vrea sa le impuna administratorului vizeaza informari cu privire la operatiuni sau acte juridice, avizul scris al CRA pentru orice alte operatiuni decat cele curente, informari asupra platilor de cel mult 5.000 de euro.

Spre sfarsitul lunii august, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia a cerut convocarea AGA pentru a supune la vot rezilierea contractul de administrare incheiat cu SAI Muntenia Invest si declansarea actiunii in raspundere contra administratorului pentru daune cauzate societatii.

„Noul CRA, care reprezinta in totalitate acest grup, a actionat doar in sensul compromiterii si inlaturarii administratorului, neavand nici un alt fel de propuneri de directii pentru business. Prin repetatele hotarari si comunicate de presa emise, au denigrat administratorul. Mai mult, scopul vadit este sa forteze indepartarea SAI Muntenia Invest, inclusiv prin acesta cerere de atragere a raspunderii”, explica avocatul.

Dan Stoicescu subliniaza faptul ca acest grup vrea sa profite de acest moment, pentru a vota in continuare concertat in urmatoarea AGA. „Mai mult, profita si de sustinerea cel putin ciudata a CNVM. Evolutia lucrurilor ar trebui sa fie simpla: se cere atragerea la raspundere a SAI Muntenia, acest lucru putand fi votat fara niciun fel de argumentare. Administratorul se suspenda pe loc, grupul isi aduce un alt administrator, ajungand astfel la butoane. Daca SAI Muntenia va alege sa isi probeze nevinovatia intr-un proces, acesta s-ar putea intinde pe o lunga perioada de timp. Este calea cea mai scurta, un proces de reziliere dureaza si trebuie puternic motivat iar grupul coagulat in jurul lui Iaciu nu are timp”, argumenteaza avocatul.

Mai mult, grupul de actionari este nemultumit si de atitudinea SAI Muntenia. „SAI-ul nu ataca CRA-ul ostil, ci alege sa ramana impartiali si raspunde diplomatic acuzatiilor foarte grave si agresive. Noi nu suntem de acord cu aceasta atitudine si am vrea sa vedem o pozitie mult mai ferma”.

Un razboi cu efecte negative asupra companiei


Intr-un comunicat publicat astazi de SAI Muntenia pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, administratorul transmite ca, din punct de vedere legal, comunicarea realizata de CRA in legatura cu convocarea AGA pentru declansarea actiunii in raspundere si rezilierea contractului de administrare, nu intruneste cerintele minimale si esentiale impuse de lege pentru convocare.

„SAI Muntenia Invest informeaza cu privire la faptul ca Hotararea CRA se constituie intr-un nou abuz al CRA in ceea ce priveste relatia cu administratorul si intr-o grava incalcare a drepturilor si intereselor investitorilor. [...] Avand in vedere inclusiv prevederile art. 244 alin 5 din legea pietei de capital, conform carora este considerata manipulare a pietei diseminarea de informatii care da sau ar putea sa dea semnale false sau care induc in eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor si stirilor false care induc in eroare, in conditiile in care persoana care a diseminat informatia stia ca informatia este falsa sau induce in eroare, si luand in considerare riscurile implicate de incidenta legii citate, SAI Muntenia nu poate convoca AGA cu ordinea de zi inclusa in hotararea CRA”, se arata in comunicatul SAI-ului.

SAI-ul subliniaza ca nu a primit nicio solicitare formala de convocare a AGA, ci doar copia procesului verbal din sedinta CRA, care nu echivaleaza cu o solicitare formala. Astfel, Muntenia Invest comunica faptul ca in prezent nu sunt intrunite premisele legale pentru convocare Adunarii Actionarilor, cu ordinea de zi ceruta de Consiliul Reprezentantilor.

„S-a creat o situatie cel putin ciudata: un actionar care detine 5% se erijeaza in reprezentantu tuturor, incearca sa justifice abuzurile CRA-ului, din care fac parte doua persoane direct angajate la compania sa. Nimeni nu comenteaza sau amendeaza aceasta situatie”, mai spune avocatul.

Dan Stoicescu considera incorect si aproape nelegal "faptul ca intr-un asemenea societate de investitii, in care 60% din actiuni sunt blocate, nu se misca si nici nu voteaza, un grup bine inchegat, care detine concertat peste 16%, poate face legea. Mai mult, declaratiile grupului prin vocea domnului Iaciu, ce sustin desfiintarea pragului maxim de detinere, arata faptul ca le este din ce in ce mai greu sa ascunda concertarea”, a explicat avocatul.

Dan Stoicescu mai subliniaza faptul ca grupul de actionari pe care il reprezinta isi doreste rezolvarea cat mai rapida si corecta a acestui conflict, care nu aduce nimic bun emitentului SIF Muntenia.

„Acest razboi aduce un semnal foarte prost pentru companie. Avem informatii ca unii investitori isi vand detinerile sau nu mai vor sa cumpere tocmai din cauza acestor lucruri. Nu este nimic benefic nici pentru actionari, nici pentru SIF. Pe de alta parte, vom fi cu ochii pe tot ce se va intampla in continuare si garantam ca vom face tot posibilul ca orice incercare de fraudare a activelor SIF Muntenia sa fie aspru pedepsita”, a conchis Stoicescu.

--

Intalneste-l pe Dan STOICESCU la Conferinta Wall-Street "Seminarul de educatie bursiera" (editia a II-a), unde va discuta alaturi de Iulian LUPU (BVB), Ovidiu PETRU (SIBEX) si Ioan GHEORGHIU (Pioneer Asset Management) cu investitorii si potentialii investitori despre modalitatile alternative de investitii pe piata de capital. Conferinta are loc pe 2 octombrie la Howard Johson Bucuresti si, pentru a putea participa gratuit, inscrie-te aici in cadrul selectiei organizate de echipa Wall-Street.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri